Εκτός από την υγειονομική ασφάλεια, μία ακόμη παράμετρος, αυτή της οικονομικής ανασφάλειας, εντείνει περαιτέρω την αβεβαιότητα για τα ταξίδια φέτος το καλοκαίρι τόσο για τους Ευρωπαίους όσο και τους Ελληνες τουρίστες. Την ίδια στιγμή, η αύξηση κρουσμάτων τόσο στη Γερμανία, την πρώτη αγορά εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας, αλλά και το Ισραήλ, μία από τις χώρες στις οποίες ‘’ποντάρει’’ σε αυτή τη δύσκολη σεζόν η Ελλάδα δημιουργεί ευλογα προβληματισμό στους τουριστικούς φορείς, αποτυπώνοντας το εύθραυστο σκηνικό, αναφέρει το newmoney.
«Αυτή την στιγμή βλέπουμε ότι έχει προκύψει και το δεύτερο ζήτημα που αναμέναμε, αυτό των οικονομικών παρενεργειών της κρίσης ανά την Ευρώπη.
«Πέραν του κινδύνου του κορωνοϊού υπάρχει ανοικτό και το ζήτημα της οικονομικής στενότητας των Ευρωπαίων», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος, σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το tornosnews, άποψη την οποία επιβεβαίωσε και για τους ίδιους τους Ελληνες η ηλεκτρονική έρευνα που πραγματοποίησε η Prorata σχετικά με το άνοιγμα των συνόρων και των αεροπορικών μετακινήσεων.
Στο ερώτημα «για ποιον 1 ή 2 από τους παρακάτω λόγους δεν σκοπεύετε να ταξιδέψετε τα ταξιδέψετε εκτός Ελλάδος τους επόμενους τέσσερις μήνες» τις περισσότερες απαντήσεις συγκέντρωσε η επιλογή «γιατί δεν έχω διαθέσιμα χρήματα» (σε ποσοστό 58%) και ακολουθεί η επιλογή «γιατί φοβάμαι λόγω Covid 19» (43%) και ακολουθεί η απάντηση «γιατί δεν έχω διαθέσιμο χρόνο» (22%). Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι μόλις 1 στους 10 συμμετέχοντες μάλλον ή σίγουρα σκοπεύει να ταξιδέψει εκτός Ελλάδας τους επόμενους τέσσερις μήνες, ενώ ποσοστό 88% απαντά «σίγουρα όχι και μάλλον όχι».
Ο κ. Ρέτσος έθεσε και το θέμα της έξαρσης των κρουσμάτων, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην περίπτωση του Ισραήλ, γεγονός το οποίο δημιουργεί, εν μέσω θέρους πλέον κι εν όψει του ανοίγματος των πτήσεων και στα νησιά, μεγάλη αβεβαιότητα για φέτος το καλοκαίρι.
Τι λέει ο ΠΟΤ
Ακριβώς η αβεβαιότητα, που δεν λέει να μειωθεί στον τουριστικό κλάδο, είναι αυτή που οδηγεί και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμό να επαναλαμβάνει την έκκληση στις κυβερνήσεις και τους διεθνείς φορείς για την στήριξη του κλάδου αυτή την περίοδο όπου επιχειρείται η αργή και σταδιακή επανεκκίνηση.
Ο ΠΟΤ προχώρησε και σε εκτιμήσεις αναφορικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας όσον αορά τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις ανά γεωγραφική περιοχή. Παγκόσμίως, με βάση τα στοιχεία για την περίοδο Ιανουαρίου- Απριλίου 2020 υπολογίζεται να έχουν μειωθεί κατά 180 εκατομμύρια οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις με μία συνολική πτώση της τάξεως του 44%, ενώ σε 195 δισ. δολάρια υπολογίζονται οι απώλειες σε τουριστικές εισπράξεις των χωρών που υποδέχονται ξένους τουρίστες. «Ενώ ο Απρίλιος, υπολογιζόταν ότι θα ήταν ένας από τους πιο δραστήριους μήνες λόγω των διακοπών του Πάσχα, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί παγκοσμίως οδήγησαν σε πτώση κατά 97% των διεθνών τουριστικών αφίξεων σε όλο τον κόσμο, σε συνέχεια της πτώσης του 55% που σημειώθηκε μέσα στον Μάρτιο. Η Ευρώπη ακολουθεί το παγκόσμιο ποσοστό της πτώσης, στο 44% για το α’ τετράμηνο του έτους.
Πλήρης ήταν η κατάρρευση και για την Ελλάδα στο τετράμηνο με βάση τις προσωρινές εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, δεδομένου ότι λόγω του lockdown για την περίοδο 15/3- 30/4 τα στοιχεία εκτιμήθηκαν με βάση διοικητικά και ιστορικά στοιχεία: Με βάση λοιπόν τα στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου της ΤτΕ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν μείωση κατά 98,7% τον Απρίλιο του 2020 οι οποίες διαμορφώθηκαν μόλις στα 7 εκατ. ευρώ, έναντι 544 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ενώ η πτώση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης ήταν κατά 96,2%, φθάνοντας μόλις τις 38 χιλ. ταξιδιώτες.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2020, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά 51,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και διαμορφώθηκαν στα 626 εκατ. ευρώ, ενώ η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 36,1% και διαμορφώθηκε στο 1,87 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 2,9 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2019.