Σε τρία σενάρια για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα καταλήγει η Credit Suisse, στο πλαίσιο έρευνας για τη δημιουργία του νέου της δείκτη Risk Barometer, με τον οποίο στοχεύει να μετρήσει και να παρακολουθήσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ.
Η Credit Suisse επισημαίνει ότι η Ευρώπη μπαίνει σε μία σημαντική περίοδο, η οποία χαρακτηρίζεται από τις εκλογικές αναμετρήσεις σε διάφορες χώρες, το Brexit και τις πιθανές λύσεις στο πρόβλημα χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο οίκος εντοπίζει τρία πιθανά σενάρια:
Το θετικό σενάριο: Η Ελλάδα λαμβάνει την επόμενη δόση των δανείων διάσωσης, το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών είναι ευνοϊκό και οι κεντρώοι, υπέρ των μεταρρυθμίσεων και της Ευρώπης υποψήφιοι κερδίζουν τόσο στις γαλλικές όσο και στις γερμανικές εκλογές.
Το κεντρικό σενάριο: Οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της ελληνικής αξιολόγησης σέρνονται έως το παρά πέντε των αποπληρωμών χρέους του Ιουλίου. Ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ολλανδία αποδεικνύεται χρονοβόρος, λόγω των διαφορών ανάμεσα στα κόμματα και ο Emmanuel Macron κερδίζει τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, αλλά έχει μπροστά το δύσκολο έργο να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση με εντολή πέραν των κομματικών γραμμών. Ο διχασμός μέσα στην ΕΚΤ αυξάνεται καθώς η θητεία του Draghi πλησιάζει στο τέλος της και η έλλειψη momentumδιατηρείται στην Ιταλία, πριν από τις εκλογές του 2018.
Το κακό σενάριο: Η Ελλάδα δυσκολεύεται να εξασφαλίσει χρηματοδότηση, η Ιταλία παλεύει με τα κόκκινα δάνεια και μια προεδρία της Marine Le Pen στη Γαλλία δημιουργεί δυσαρμονία στον πυρήνα της Ευρώπης και πολιτική παράλυση στο εσωτερικό της χώρας.
Πάντως, αυτή τη στιγμή, το Βαρόμετρο της Credit Suisse δείχνει την απουσία ανησυχιών για πιθανό συστημικό ρίσκο στην αγορά. Ο δείκτης διαμορφώνεται κοντά στο 2, σε μία κλίμακα από το 0 έως το 10 (όπου 10 σημαίνει ότι υπάρχουν βαθιές ανησυχίες στην αγορά για το μελλοντικό ρίσκο).