Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν επενδύσει στο bitcoin, είτε σε κάποιο άλλο δημοφιλές ψηφιακό νόμισμα.
Πιο συγκεκριμένα, συνολικά 425 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με την έκθεση Crypto Wealth Report η οποία κυκλοφόρησε την Τρίτη από την εταιρεία συμβούλων Henley & Partners. Τα Crypto μπορεί να μην αναπτύσσονται πλέον, με τον ίδιο ρυθμό όπως, πριν από μερικούς μήνες όταν και κατέγραφαν τιμές – ρεκόρ, παρόλα αυτά, παραμένουν μια εξαιρετικά κοινή επένδυση.
Για παράδειγμα, η πλειοψηφία των Gen Z (μεταξύ 18 και 25 ετών) έχει επενδύσει στα κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNBC. Το 75% των Αμερικανών, ωστόσο, δεν είναι σίγουροι ότι η επένδυση, η διαπραγμάτευση ή η χρήση κρυπτονομισμάτων είναι επί του παρόντος ασφαλής ή ότι μπορούν να βασιστούν στα διαθέσιμα εργαλεία για να το κάνουν, σύμφωνα με έρευνα της Pew Research τον Απρίλιο. Παράλληλα, το 45% των ερωτηθέντων δήλωσε πως οι επενδύσεις τους δεν είχαν πάει τόσο καλά όσο πίστευαν – και μόνο το 15% θεωρεί ότι ξεπέρασε τις προσδοκίες.
Η έκθεση της εταιρείας αναφέρει ότι 88.200 άτομα έχουν περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης αξίας τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου δολαρίων – λιγότερο από το 1% των συνολικών χρηστών κρυπτογράφησης. Περίπου 40.500 από αυτούς κατέχουν τις επενδύσεις τους σε bitcoin, λίγο λιγότερο από το 46% του συνόλου.
Πολύ λιγότεροι άνθρωποι χαρακτηρίζονται ως εκατομμυριούχοι που έχουν αποθέματα κρυπτογράφησης αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Υπάρχουν μόλις, 182 τέτοιοι επενδυτές, με τους 78 από αυτούς να επικεντρώνονται στο bitcoin. Ακόμη, μόλις, 22 άτομα διατηρούν κρυπτονομίσματα αξίας τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Έξι από αυτούς διατηρούν τις επενδύσεις τους σε bitcoin – ένα πολύ μικρότερο ποσοστό από ό,τι μεταξύ των εκατομμυριούχων κρυπτογράφησης και εκατομμυριούχων. Συγκριτικά, η συνολική αξία της αγοράς κρυπτογράφησης, τη στιγμή που γράφτηκε η έκθεση, ήταν 1,18 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Υιοθέτηση κρυπτογράφησης σε όλο τον κόσμο
Η Σιγκαπούρη βρέθηκε στην κορυφή του γενικού δείκτη, ακολουθούμενη από την Ελβετία στη δεύτερη θέση και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην τρίτη θέση, ενώ οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσονται στην πέμπτη και έβδομη θέση αντίστοιχα.
Η επένδυση σε κρυπτονομίσματα έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Οι οικονομολόγοι και οι επενδυτικοί σύμβουλοι έχουν παροτρύνει τους χρήστες ωστόσο, να προσέχουν, καθώς τα κρυπτονομίσματα θεωρούνται ως ένα εξαιρετικά ασταθές περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να χάσει γρήγορα την αξία του και πολλές χώρες δεν έχουν ακόμη ρυθμίσει τις επενδύσεις και τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων ή εταιρείες στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.
Ως εκ τούτου, οι επενδυτές και τα χρήματά τους προστατεύονται λιγότερο και μπορεί να είναι ευάλωτοι σε κρίσεις, όπως για παράδειγμα, η κατάρρευση του χρηματιστηρίου κρυπτογράφησης FTX, κατά το περασμένο έτος.