Σε απολογισμό της κάλπης της 21ης Μαΐου στην Ελλάδα προχωρά η DBRS, μετρώντας τις δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας και των υπόλοιπων κομμάτων, αλλά και τις επόμενες διαφαινόμενες κινήσεις μέχρι η χώρα να έχει τη νέα της κυβέρνηση. Παράλληλα, κάνει τις εκτιμήσεις της για τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας. Σημειώνει, πάντως, ότι η συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων, θα αυξήσουν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας κι αυτό θα επιτευχθεί με μια σταθερή κυβέρνηση.
Όπως αναφέρει, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη κέρδισε 146 από τις συνολιά 300 έδρες στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής και ως εκ τούτου υπολείπεται κατά 5 έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία. Με καταμετρημένες σχεδόν όλες τις ψήφους, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε 40,8% (146 έδρες), ο ΣΥΡΙΖΑ 20,1% (71 έδρες), το ΠΑΣΟΚ 11,5% (41 έδρες), το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) 7,2% (26 έδρες) και η Ελληνική Λύση (ΕΛ) 4,5% (16 έδρες). Η ΝΔ επιδιώκει τώρα τη διενέργεια νέων εκλογών με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που δίνει μπόνους εδρών, σύστημα που θα μπορούσε να επιτρέψει στη ΝΔ να πετύχει απόλυτη πλειοψηφία. Ο κ. Μητσοτάκης επέστρεψε χθες την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και το ίδιο αναμένεται να πράξουν και οι αρχηγοί του δεύτερου και του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος. Προς το παρόν, σημειώνει, η 25η Ιουνίου 2023 φαίνεται η πιο πιθανή ημερομηνία για τις δεύτερες εκλογές.
Εάν η Νέα Δημοκρατία καταφέρει να διατηρήσει το ποσοστό της, σε συνδυασμό με το ίδιο ποσοστό των κομμάτων που δεν θα φτάσουν το όριο του 3%, το αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ισχυρή απόλυτη πλειοψηφία για τη ΝΔ. Αυτό θα φέρει άλλη μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας για την Ελλάδα.
Η πιθανή νίκη της ΝΔ θα της δώσει εντολή να συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων, αυξάνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας. Οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης από τις αναμενόμενες δαπάνες ύψους 30,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, συμβάλλουν στην πιθανή βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Δημοκρατίας από την DBRS Morningstar σε ΒΒ (υψηλή) με σταθερό outlook. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «θεωρούμε ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που αυξάνουν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας αποτελούν ισχυρούς παράγοντες που συμβάλλουν στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας».
Οι μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας στο παρελθόν και η στήριξη από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υποστήριξαν μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη το 2021 και το 2022. Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,4% φέτος σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηριζόμενο από την εγχώριο ζήτηση, κυρίως από την ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα.
Η εφαρμογή του RRF αναμένεται να συνεχίσει να παρέχει κίνητρα για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. Το 2022, η Ελλάδα κατέγραψε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα και σύμφωνα με την το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2023 της κυβέρνησης, η δημοσιονομική θέση θα βελτιωθεί περαιτέρω φέτος, ενώ το δημόσιο χρέος προβλέπεται να μειωθεί στο 163% του ΑΕΠ.
Έχουμε την άποψη ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει τη δημοσιονομική της πειθαρχία, ωστόσο παραμένουν οι καθοδικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με βαρίδια του παρελθόντoς όπως ο πολύ υψηλός δείκτης δημόσιου χρέους και το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα σε σύγκριση με τους ομολόγους της στη ζώνη του ευρώ.
«Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα σηματοδοτεί τη συνέχεια της πολιτικής και τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας που θα μπορούσε να αυξήσει την οικονομική ανάπτυξη», αναφέρει η Νίκολα Τζέιμς, συνεπικεφαλής αξιολόγησης παγκόσμιων κρατικών αξιόχρεων (Co-Head of Global Sovereign Ratings) της DBRS Morningstar. «Παρά τις συνεχιζόμενες οικονομικές προκλήσεις παγκοσμίως, η ανάπτυξη των επενδύσεων στην Ελλάδα θα μπορούσε φέτος να ξεπεράσει τις προσδοκίες».