Προθεσμία 15 ημερών έχει η κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα.
Στις 11 Ιανουαρίου έχει δοθεί το «ραντεβού» του πρώτου Euroworking Group του 2018. Θα προετοιμάσει την υπουργική Σύνοδο της 22ας Ιανουαρίου στην οποία δεν θέλουν ούτε η τρόικα ούτε η Αθήνα να υπάρξει κάποιο «ατύχημα».
Κατά συνέπεια θα πρέπει έως την 11η Ιανουαρίου – δηλαδή σε 15 ημέρες από σήμερα – να έχουν γίνει όλα τα προαπαιτούμενα και παράλληλα να επιταχυνθούν οι πολιτικές ζυμώσεις για τα ανοικτά μέτωπα της δόσης, αλλά και του «υβριδικού» πλαισίου μεταμνημονιακής εποπτείας που συνδέεται άρρηκτα με το κατά πόσο η κυβέρνηση θα μπορέσει να πράξει εγκαίρως τα συμφωνηθέντα, αναφέρει το capital.gr.
Ήδη, στα υπό επικαιροποίηση κείμενα του μνημονίου, τα πρώτα «δείγματα» υπάρχουν: έχουν οριστεί ορόσημα εσόδων ιδιωτικοποιήσεων 1,8 δις ευρώ που αφορούν στην περίοδο από το τέλος του Μνημονίου (Αύγουστος 2018) έως και το τέλος του 2019. Ο λόγος για ορόσημα που δεν υπήρχαν στην συμφωνία της δεύτερης αξιολόγησης του προηγούμενου Ιουνίου, δείγμα των δεσμεύσεων που ήδη έχει αρχίσει να αναλαμβάνει η Ελλάδα και έχουν σχέση με ένα από τα μεγάλα ανοικτά μέτωπα καθώς συνδέεται με το χρέος και με την πρόθεση/βούληση κρατών όπως η Γερμανία να προχωρήσει σε νέες παρεμβάσεις.
Η υλοποίηση των πιο πολλών προαπαιτούμενων προς το παρόν σχεδιάζεται να κορυφωθεί στις 8/1 με ένα μαζικό κύμα εφαρμοστικών διατάξεων που θα κατατεθούν στη Βουλή για να ψηφισθούν την ίδια εβδομάδα.
Ωστόσο, πολλά έχουν ήδη γίνει τις προηγούμενες ημέρες μέσω τροπολογιών που πέρασαν – για μία ακόμη φορά – σε άσχετου περιεχομένου νομοσχέδια. Και παράλληλα εποπτεύονται διαρκώς οι πλειστηριασμοί (ως πιο καθοριστικό τραπεζικό προαπαιτούμενο) και έρχονται πράξεις εκτός Βουλής με κορυφαίο προς το παρόν (για τους θεσμούς) το Προεδρικό Διάταγμα για το Ελληνικό που θεωρεί αποκρατικοποίηση ορόσημο η κυβέρνηση αλλά και πλήθος παρεμβάσεων που πρέπει να έρθουν για λογιστικούς ή άλλους λόγους πριν αλλάξει ο χρόνος όπως η μεταφορά των ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο που πρέπει να γίνει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σύμφωνα τουλάχιστο με όσα αναφέρονται στα υπό επικαιροποίηση κείμενα του μνημονίου με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος χρόνου για παροχές – έσοδα του 2017
Μέχρι το τέλος του έτους τελειώνει ο χρόνος για το μεγαλύτερο μέρος των εισπρακτικών «πράξεων» και των παροχών του 2017. Το υπερπλεόνασμα επιχειρείται να διατεθεί και στις μικρότερες «παροχές» που τρέχει η κυβέρνηση με την «ανοχή» των θεσμών (επίδομα στα νησιά του Αιγαίου) αλλά και από την καταβολή νέων συντάξεων.
Και παράλληλα επιχειρείται να έρθουν τα έσοδα που έχουν υπολογιστεί μέσα από τα τέλη κυκλοφορίας, την δόση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος, την πληρωμή των οφειλών που έχουν ρυθμιστεί, αλλά και ενός αναπτυξιακού παράγοντα: την ολοκλήρωση των αποστολών αιτήσεων πληρωμής για τα έργα του ΕΣΠΑ που έχουν γίνει με κρατικό χρήμα και τώρα πρέπει να σταλούν έως την 31η Δεκεμβρίου τα «τιμολόγια» στις Βρυξέλλες για να γίνει η αντιστάθμιση με κοινοτικό χρήμα.
Οι εισροές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα φτάσουν μέσα στο 2018 αλλά θα φανούν εθνικολογιστικά στις δοσοληψίες του έτους που τώρα λήγει, μαζί με την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, τις δόσεις ΦΠΑ και άλλες πράξεις που αφορούν στο 2017. Και θα κρίνουν όχι μόνο το τελικό ύψος των πλεονασμάτων αλλά και την αξία του ΑΕΠ που επηρεάζει και αναπροσαρμόζεται εκ των υστέρων από τις δημοσιονομικές επιδόσεις.