Την Στρατηγικής Κοινωνικής Στέγασης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη ΔΕΘ παρουσιάζουν αναλυτικά ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος και ο Διοικητής της Δ.ΥΠ.Α (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), Σπύρος Πρωτοψάλτης.
Το στεγαστικό πρόγραμμα ξεκινάει με 500 εκατ. ευρώ κι ένα νέο ειδικό πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο για την αγορά πρώτης κατοικίας από 25.000 νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών.
Υπάρχουν και πολλά επιμέρους υποπρογράμματα. Αυτά είναι:
- Αύξηση στα 1.500 ευρώ ετησίως του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος και στα 2.000 ευρώ σε περίπτωση δύο ή περισσότερων αιτούντων φοιτητών που συγκατοικούν στην ίδια μισθωμένη κατοικία. Το κόστος ανέρχεται σε 26 εκατ. ευρώ και αφορά 50.000 φοιτητές.
- Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Εξοικονομώ» για 40.000 νέους, με δυνατότητα λήψης χαμηλότοκου δανείου ανακαίνισης με ευνοϊκούς όρους και επιπλέον επιχορήγησης για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης (350 εκατ. ευρώ).
- Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» για κενά σπίτια. Επιδοτείται έως 40% το κόστος ανακαίνισης για κενές κατοικίες που θα μισθωθούν. Αφορά έως 10.000 ιδιοκτήτες ακινήτων και ενοικιαστές (50 εκατ. ευρώ)
- Δημιουργία φοιτητικών εστιών σε 5 πανεπιστήμια της χώρας, αυτά της Κρήτης, της Θεσσαλίας, της Θράκης, της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Μακεδονίας μέσω ΣΔΙΤ (για 8.150 δικαιούχους και κόστος 540 εκατ. ευρώ).
- Θεσμοθέτηση της «κοινωνικής αντιπαροχής». Το Δημόσιο θα παρέχει σε ιδιώτες κατασκευαστές ακίνητα, στα οποία θα πρέπει να κατασκευάσουν με δικά τους έξοδα σύγχρονα κτίρια κατοικίας. Από αυτά, τα μισά θα πρέπει να τα μισθώνουν σε δικαιούχους της ΔΥΠΑ με χαμηλά ενοίκια. Τα υπόλοιπα θα τα αξιοποιούν εμπορικά. Αφορά 10.000 πολίτες, με μηδενικό κόστος για το Δημόσιο.
- Ενεργοποίηση προγράμματος «Εστία 2». Το κράτος θα μισθώνει ιδιωτικά ακίνητα και θα τα διαθέτει με πολύ χαμηλό μίσθωμα σε 1.000-2.500 ευάλωτους δικαιούχους.
- Αύξηση του ορίου για τη χορήγηση άδειας «χρυσής βίζας» στα 500.000 ευρώ, από τα 250.000 ευρώ.