«Αντιλαμβάνομαι απόλυτα τον εκνευρισμό που προκάλεσε στην Τουρκία η επιστολή της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη. Η επιστολή με την οποία απαντήσαμε με απόλυτα πειστικό και νομικά τεκμηριωμένο τρόπο σε όλες τις τουρκικές αιτιάσεις. Νομίζω, όμως, ότι αυτό που θα πρέπει να κάνει η τουρκική πλευρά είναι να αποφεύγει τις προσβολές, τους χαρακτηρισμούς, τη διαρκή όξυνση. Αυτό δεν οδηγεί πουθενά», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στον απόηχο των νέων προκλητικών δηλώσεων του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει τον δρόμο τον οποίο έχει επιλέξει. Το δρόμο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, το δρόμο των Ηνωμένων Εθνών, το δρόμο των ευρωπαϊκών και των παγκόσμιων αξιών», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.
Δήλωση ΥΠΕΞ @NikosDendias σε Έλληνες δημοσιογράφους αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων
Διαβάστε⤵️https://t.co/aqlyuk7qd7 pic.twitter.com/Be7aeyvejD
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) May 31, 2022
ΠτΔ: Δεν θα δεχθούμε ποτέ αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας
Η αντίδραση της Αθήνας στην επιθετική ρητορική της τουρκικής πλευράς εκφράστηκε σήμερα πολυμέτωπα. Από την Εσθονία, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα συνεχίζει να πιστεύει στον διάλογο και δεν ακολουθεί την εριστική ρητορική της Τουρκίας. Ωστόσο, είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα και δεν θα δεχθούμε ποτέ αμφισβήτηση της κυριαρχίας της χώρας μας».
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο Πρόεδροι έπειτα από τις διευρυμένες συνομιλίες τους στο Ταλίν και ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι «γενικά, η Τουρκία χαρακτηρίζεται από μία επιθετική και υπερβολική ρητορική στα θέματα που αφορούν στις σχέσεις της και με την Ελλάδα. Όταν πριν από μερικούς μήνες ο Πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, είχαν συμφωνήσει να υπάρξει ηρεμία στο Αιγαίο. Παρ’ όλα αυτά έχουμε συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας με υπερπτήσεις, καθώς και άλλες παραβατικές συμπεριφορές εκ μέρους της Τουρκίας. Αυτή η συμπεριφορά δεν ταιριάζει σε χώρα σύμμαχο – γιατί είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ- πέρα από τη σχέση γειτονίας που έχουμε».
Ωστόσο, ανέφερε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να πιστεύει στον διάλογο και η ελληνική πλευρά δεν ακολουθεί την εριστική ρητορική της τουρκικής. Φυσικά είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, δεν θα δεχθούμε ποτέ αμφισβήτηση της κυριαρχίας της χώρας μας. Όσο για το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας, το οποίο προφανώς είναι και αυτό επίτευγμα του κ. Πούτιν, η Ελλάδα πιστεύει ότι είναι σημαντικοί σύμμαχοι και ήδη η συνεργασία τους με το ΝΑΤΟ είναι εξαιρετική. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Η αντίδραση της Τουρκίας είναι ένα παζάρι, όπως το συνηθίζει. Προσπαθεί, δηλαδή, να επιτύχει ανταλλάγματα, κάνοντας χρήση του βέτο για τη διαδικασία ένταξης των δύο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ».