Ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει μεν την ειρηνική επίτευξη λύσης στη Λιβύη, στην πράξη όμως συνεχίζει να παραβιάζει αποφάσεις του ΟΗΕ και να προκαλεί Ελλάδα και ΕΕ. Διαδηλώσεις στη Λιβύη κατά την τουρκικής παρουσίας
Η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χθες στη Λιβύη και η συνάντησή του με τον αναγνωρισμένο από τα ΗΕ πρωθυπουργό Φαγιέζ αλ Σαρατζ ήταν αιφνιδιαστική. Τον Τσαβούσογλου συνόδευαν ο υπουργός Οικονομικών και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Και όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία Τσαβούσογλου και Σάρατζ συζήτησαν γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στη λιβυκή κρίση, αλλά και τις διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη λύσης στην πολύπαθη χώρα.
Βολές Σάρατζ προς τη Ρωσία
Αλλά πώς είναι δυνατόν να βρεθεί λύση, όταν ο πρόεδρος Ερντογάν κάνει ακριβώς το αντίθετο από τις συμφωνίες στέλνοντας μισθοφόρους στο πλευρό των δυνάμεων του Σάρατζ και ρίχνοντας λάδι στη φωτιά με ενέργειες και δηλώσεις που έχουν εξοργίσει τη διεθνή κοινότητα. Χάρη στην τουρκική στρατιωτική στήριξη ο αναγνωρισμένος διεθνώς Λίβυος πρωθυπουργός κατάφερε να απωθήσει τις δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ από περιοχές έξω από την Τρίπολη. Σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία ο Σάρατζ γιόρτασε αυτή τη νίκη. «Θέλω από εδώ να απευθυνθώ σε χώρες που στήριξαν τις επιθέσεις και συνέβαλαν στο να χάσουν τη ζωή τους Λίβυοι και να καταστραφεί η χώρα. Υποστήκατε ήττα έξω από την Τρίπολη, αν και με τα χρήματά σας στηρίξατε εγκλήματα πολέμου. Αφήστε τους Λίβυους να ζήσουν ειρηνικά, η ιστορία δεν συγχωρεί».
Οι βολές Σάρατζ απευθύνονται κυρίως προς τη Ρωσία, η οποία στηρίζει την πλευρά Χαφτάρ. Τουρκία και Ρωσία κατάφεραν στη συριακή κρίση να βρουν ένα modus vivendi, αν και έχουν διαφορετικές θέσεις, να αποτρέψουν μετωπική σύγκρουση και να παγώσουν κατά μια έννοια τη διένεξη. Ο Τούρκος πρόεδρος θέλει προφανώς να επιχειρήσει το ίδιο και στη Λιβύη. «Προτεραιότητα για την Τουρκία έγκειται στο να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα όσο γίνει πιο γρήγορα», τόνισε πρόσφατα. «Από την αρχή της κρίσης είπαμε ότι πολιτική λύση μόνο υπό την αιγίδα των ΗΕ μπορεί να επιτευχθεί».
Επιμένει ο Ερντογάν με τις γεωτρήσεις
Αλλά πώς μπορεί να επιτευχθεί όταν η χώρα του παραβιάζει το εμπάργκο του διεθνούς οργανισμού; Όταν στέλνει μισθοφόρους; Τις προάλλες ο κόσμος κατέβηκε στους δρόμους της Βεγγάζης για να στηλιτεύσει την τουρκική ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας. «Οι Τούρκοι, τι ακριβώς ήρθαν να κάνουν εδώ; λέει ένας διαδηλωτής. «Τι έχουμε να μοιράσουμε, τι ζητούν; Προφανώς να μας καταλάβουν, εποφθαλμιούν το πετρέλαιο και τα λεφτά μας. Φυσικά και χρειάζεται να τους πολεμήσουμε. Δεν υπάρχει ούτε διάλογος, ούτε διαπραγματεύσεις. Γιατί θα πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους;».
Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο εποφθαλμιά η Τουρκία και στην ανατολική Μεσόγειο έχοντας προκαλέσει τη μήνη όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ. Ας θυμηθούμε τι επανέλαβε πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος Ερντογάν προκαλώντας ευθέως και πάλι την Ελλάδα. «Θέλουμε να βελτιώσουμε την συνεργασία για να εκμεταλλευτούμε τα κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο. Κι αυτό συμπεριλαμβάνει έρευνες και γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας στη λιβυκή επικράτεια και να την διευρύνουμε σε πολλούς τομείς».