Ως θετικά αποδεκτή χαρακτηρίζει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές η συντηρητική εφημερίδα της Αυστρίας, Die Presse.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα, η έξοδος στις αγορές επιτεύχθηκε με την έκδοση ενός πενταετούς κρατικού ομολόγου για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 2014, την οποία χαιρέτισε και ο ίδιος Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Πάντως, σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα υπάρχουν και αντίπαλοι της έκδοσης του ομολόγου, κυρίως στην ίδια την Ελλάδα και όχι μόνον από την αντιπολίτευση, η οποία επέκρινε την αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα για δύο «χαμένα χρόνια», αλλά προ πάντων ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είχε διαμηνύσει στην κυβέρνηση πως θεωρεί ως «πρόωρη» την επιστροφή στις αγορές, μία «προβοκάτσια» για μία κυβέρνηση στη φάση της προετοιμασίας μίας δύσκολης χρηματοπιστωτικής συναλλαγής, κατά την οποία η Ελλάδα άντλησε την Τρίτη (25/7) 3 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 4,625%.
«Ενόψει του γενικότερα χαμηλού επιπέδου των επιτοκίων, αυτό το επιτόκιο είναι υψηλό, αλλά ενόψει των δυσκολιών της χώρας- έλεγχοι κεφαλαίων, πρόγραμμα διάσωσης και χρέος στο 180% του ΑΕΠ- αποτελεί μία σημαντική πρόοδο», αναφέρει η Die Presse.
Στην ανταπόκριση αναφέρεται πως ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξέφρασε την ικανοποίησή του μετά την επιτυχημένη έκδοση του ομολόγου, κυρίως για την «ποιότητα και τον αριθμό» των εν δυνάμει επενδυτών, ανακοινώνοντας την έκδοση και άλλων ομολόγων εφέτος.
Στόχος είναι η οριστική επιστροφή στις αγορές έπειτα από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος στήριξης στα τέλη Αυγούστου 2018.