Ένα αναπάντεχο δώρο ύψους 1 δισ. ευρώ (1,1 δισ. δολάρια) αναμένεται να λάβει η Telecom Italia από την ιταλική κυβέρνηση καθώς το εφετείο της Ρώμης αποφάσισε υπέρ της σε μια νομική υπόθεση που χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Όπως μεταδίδει Bloomberg, επικαλούμενο την απόφαση του δικαστηρίου το ιταλικό κράτος καλείται να επιστρέψει περίπου 530 εκατ. ευρώ συν τους τόκους στον τηλεπικοινωνιακό πάροχο για τέλη αδειοδότησης που κατέβαλε η εταιρεία και τα οποία στην πραγματικότητα δεν οφείλονταν.
Η Telecom Italia επιβεβαίωσε τη δικαστική απόφαση αναφέροντας σε ανακοίνωσή της ότι είναι «άμεσα εκτελεστή» και ότι η εταιρεία θα κινήσει τις διαδικασίες για την ανάκτηση των συγκεκριμένων κεφαλαίων, ενώ από την άλλη πλευρά ο εκπρόσωπος της ιταλικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει, ωστόσο όπως έγινε γνωστό με ανακοίνωσή της θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.
Οι μετοχές της Telecom Italia έκλεισαν με άνοδο έως και 6,5% στο Χρηματιστήριο σήμερα ανεβάζοντας την χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας στα περίπου 5 δισ. ευρώ.
Ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος με έδρα τη Ρώμη αγωνίζεται εδώ και χρόνια να μειώσει το χρέος του και να προσαρμοστεί σε μια ολοένα και πιο ανταγωνιστική αγορά. Πέρυσι η εταιρεία προχώρησε σε συμφωνία με την KKR & Co. για την πώληση του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας, σε μια συμφωνία που είχε τη στήριξη του ιατλικού Δημοσίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Η δικαστική αντιδικία αφορά την πληρωμή τελών από την Telecom Italia το 1998 προς το ιταλικό δημόσιο για την αδειοδότησή της, παρότι όπως αναφέρει το Bloomberg που ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών της χώρας είχε ιδιωτικοποιηθεί νωρίτερα από εκείνη την ημερομηνία. Η εταιρεία υποστήριξε στο δικαστήριο ότι έπρεπε να της επιστραφεί το εν λόγω ποσό συν τους τόκους.
Σύμφωνα με την εταιρεία το καθαρό ποσό ανέρχεται σε 528,7 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ εάν ληφθούν υπόψη οι τόκοι και οι άλλες προμήθειες. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο άτομα με γνώση του θέματος η απόφαση δεν είναι οριστική και θα μπορούσε τελικά να ανατραπεί εάν η κυβέρνηση ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.