Αλλαγές στους μισθούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα από το νέο έτος, καθώς από το 2025 αναμένεται να υλοποιηθεί το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για αναμόρφωση των μισθών, καθώς και αλλαγή των βάσεων υπολογισμού των αυξήσεων στις κατώτατες απολαβές.
Η πρώτη μεγάλη αλλαγή -που θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή- έχει να κάνει με την εξίσωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα με τον εισαγωγικό μισθό που ισχύει στο δημόσιο. Από το νέο έτος η όποια αύξηση θεσπίζεται για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα θα περνά αυτομάτως και σε όσους εργάζονται στο δημόσιο, ώστε οι κατώτατες απολαβές στους δύο τομείς να μην έχουν καμία διαφορά ως προς το ύψος τους.
Ενδεικτικά, ένας εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα, που σήμερα λαμβάνει τον κατώτατο μισθό των 830 ευρώ, θα δει από 1η Απριλίου αύξηση στο μηνιαίο μισθό του ύψους 40 ευρώ. Έτσι, ο νέος κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα φτάσει τα 870 ευρώ. Παράλληλα, εργαζόμενος του δημοσίου τομέα, που βρίσκεται στο εισαγωγικό κλιμάκιο, λαμβάνει σήμερα μηνιαίως 850 ευρώ. Από 1η Απριλίου θα δει και αυτός αύξηση 20 ευρώ, ώστε ο νέος μισθός του να εξισωθεί με τον κατώτατο του ιδιωτικού τομέα, φτάνοντας τα 870 ευρώ.
Στις αλλαγές περιλαμβάνονται και τα νέα κριτήρια που προτείνονται ως βάση υπολογισμού για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Το σημερινό σύστημα, που αναμένεται να μείνει ως έχει μέχρι το 2027, προβλέπει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα με κυβερνητική απόφαση μετά τις «ζυμώσεις» και τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων και του ΚΕΠΕ.
Οι πιο μεγάλες αλλαγές έρχονται από τον Ιανουάριο του 2028, όταν ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο, καθώς και οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, θα αυξάνονται με βάση ένα νέο μαθηματικό τύπου που θα υπολογίζει τον πληθωρισμό και την αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων.
Στο πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής προτείνεται η ετήσια μεταβολή του κατώτατου μισθού να προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και της 30ής Ιουνίου του τρέχοντος για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών, αλλά και από το μισό του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο.
Το 2027 οι κατώτατες απολαβές θα έχουν φτάσει στα 950 ευρώ μικτά, ενώ στη συνέχεια θα αυξάνονται βάσει του πληθωρισμού και της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας. Ο στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να υπάρξει ένα σύστημα, που από το χρονικό σημείο εκείνο και έπειτα να οδηγεί σε αύξηση μισθών είτε όταν ανεβαίνουν οι τιμές, είτε όταν πηγαίνει καλύτερα η ελληνική οικονομία.
Μάλιστα, στο νέο σύστημα υπολογισμού κατώτατου μισθού εκτιμάται ότι θα υπάρχει ρήτρα ανάσχεσης των μειώσεων, όπως έχει προτείνει η σχετική επιτροπή.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε περίπτωση που ο συντελεστής πληθωρισμού και αγοραστικής δύναμης φέρνει μείωση του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, δεν θα γίνεται αναπροσαρμογή και οι αποδοχές θα παγώνουν.
Η νομοθετική ρύθμιση για την νέα διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού (βάσει μαθηματικού τύπου) θα συζητηθεί στο προσεχές υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει την Πέμπτη (31/10).