Μεγάλο προβάδισμα 14 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της Pulse για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εμφανίζεται καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Τι απάντησαν οι ερωτώμενοι για τον κορωνοϊό, τις μεταλλάξεις, τους εμβολιασμούς, τα self tests, την πορεία της οικονομίας και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Πρόθεση ψήφου
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η «ψαλίδα» μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων είναι στις 14 μονάδες.
Σε ό,τι αφορά στη συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ βρίσκεται στο 76% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 68%.
Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης
Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 18 μονάδες του Αλέξη Τσίπρα, συγκεντρώνοντας το 43% έναντι 25% του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντίθετα, το ποσοστό των ερωτηθέντων που απάντησαν «Κανένας από τους δύο» ανέρχεται στο 28%.
7 στους 10 υπέρ των εμβολίων
Αναφανδόν υπέρ του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού τάσσονται σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι ανεξαρτήτως από το πότε θα κάνουν το εμβόλιο, το ποσοστό που έβλεπε με επιφυλακτικότητα τα εμβόλια μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Αναλυτικά, το 69% του δείγματος απάντησε ότι θα εμβολιαστεί έναντι 37% τον Νοέμβριο του 2020, 40% τον Δεκέμβριο του 2020, 49% τον Ιανουάριο του 2021, 56% τον Φεβρουάριο, 57% τον Μάρτιο και 65% τον Απρίλιο.
Αντίστοιχα, υποδιπλασιάστηκε το ποσοστό των «αρνητών», καθώς αυτοί που δήλωναν κατηγορηματικά ότι δε θα κάνουν το εμβόλιο από το 16% τον Νοέμβριο του 2020 υποχώρησαν στο 6% τον Μάιο του 2021.
Στην ερώτηση αν θα κάνετε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ανά κατηγορία σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους και σε αυτούς που δεν έχουν κλείσει ραντεβού, οι μεν απάντησαν θετικά σε ποσοστό 97% και οι δε αρνητικά σε ποσοστό 50%.
Σχετικά με το πότε θα λάβουν το εμβόλιο κατά της Covid-19, όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμα και έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, το 81% απάντησε «το συντομότερο», ένα ποσοστό 14% δήλωσε ότι θα εμβολιαστεί «μετά από 2-3 μήνες» και μόλις το 5% είπε «αρκετά αργότερα». Σχετικά με εκείνους που δεν έχουν κλείσει ακόμα ραντεβού, το 31% σημείωσε ότι δε θα το κάνει «ποτέ», το 22% «αρκετά αργότερα», το 21% «το συντομότερο» το 20% «μετά από 2-3 μήνες» και το 6% «δεν γνωρίζω-δεν απαντώ».
Απαντώντας στην ερώτηση πώς θα αξιολογούσατε την πορεία και την εξέλιξη των εμβολιασμών στη χώρα μας, το 63% του δείγματος απαντά «θετικά» και μόλις 26% αρνητικά. Ειδικά, αυτοί που έχουν λάβει ήδη κάποια δόση του εμβολίου, την αποτιμούν θετικά σε ποσοστό 80%.
Σε επίπεδο οργάνωσης και διαδικασίας των εμβολιασμών, το 66% των ερωτηθέντων την κρίνει θετικά έναντι 24% αυτών που έχουν αρνητική άποψη.
Ανησυχία για τις μεταλλάξεις
Την ίδια ώρα, αποτυπώνεται έντονα η ανησυχία των πολιτών για τις μεταλλάξεις, με το 49% να δηλώνει ότι ανησυχεί «πολύ» και αρκετά έναντι 19% που αναφέρει ότι ανησυχεί «λίγο» και «ελάχιστα έως καθόλου».
Μάλιστα, αυτοί που εκφράζουν τον προβληματισμό τους είναι σε ποσοστό 63% όσοι έχουν λάβει το εμβόλιο (μια ή και τις δύο δόσεις) και σε ποσοστό 60% όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού. Στον αντίποδα, το 40% αυτών που δεν έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν για τις μεταλλάξεις.
Self test
Σε ερώτηση της Pulse για τα self tests και αν είναι υποχρεωτικός ο εβδομαδιαίος έλεγχος, το 51% απάντησε «όχι» και το 37% «ναι».
Υποχρέωση για διενέργεια self test κάθε εβδομάδα έχουν σε ποσοστό 81% οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, 74% στον ιδιωτικό τομέα και 40% οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Από τη δημοσκόπηση, συνάγεται επίσης το συμπέρασμα ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία (94%) όσοι έχουν υποχρέωση για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο κάθε εβδομάδα, τον κάνουν σε αντίθεση με αυτούς που δεν έχουν υποχρέωση και το κάνουν σε ποσοστό μόλις 16%.
Ελληνοτουρκικά
Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι Έλληνες ψηφοφόροι, όταν ρωτήθηκαν αν η όποια αποκλιμάκωση καταγράφεται σήμερα στις προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας θα διατηρηθεί ενόψει και της επικείμενης συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το 38% απάντησε θετικά και το 47% αρνητικά, ενώ το 15% δήλωσε «Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ».
Οικονομία
Στο μεταξύ, διχασμένη είναι η κοινή γνώμη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς στην ερώτηση αν θα υπάρξει βελτίωση της οικονομίας της χώρας μας στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, το 45% των ερωτηθέντων δήλωσε «ναι» και το 46% «όχι».
Η ταυτότητα της έρευνας
Η έρευνα της Pulse είναι πανελλαδική και έγινε τηλεφωνικά με τη χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου σε δείγμα 1.304 ατόμων, το διάστημα 31 Μαΐου- 2 Ιουνίου 2021.