Η Γαλλία θα δυσκολευτεί να επιτύχει τον στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 2,7% έως το 2027, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πιέρ-Ολιβιέ Γκουρενσά.
Ο στόχος «θα είναι λίγο δύσκολο να επιτευχθεί» υπό τις τρέχουσες πολιτικές της κυβέρνησης, δήλωσε ο Γκουρενσά στο ραδιόφωνο France Inter το Σάββατο, επισημαίνοντας πως «χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια».
Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν σχεδιάζει να μειώσει τις δαπάνες τα επόμενα χρόνια, αλλά το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν προβλέπεται να μειωθεί κάτω από το όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2027, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Οι κανόνες της ΕΕ ανεστάλησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 και στη συνέχεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δίνοντας στις κυβερνήσεις περισσότερα περιθώρια για δαπάνες έως το τέλος του 2023. Στη Γαλλία, «η πορεία του προϋπολογισμού που σχεδιάζει η κυβέρνηση πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε ο Γκουρενσά και πρόσθεσε ότι «ίσως κινείται λίγο πιο αργά».
Ο επικεφαλής οικονομολόγος προέτρεψε για πρόσθετες μεταρρυθμίσεις με στόχο να τονώσουν την ανάπτυξη του έθνους και είπε ότι είναι πολύ νωρίς για τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια επειδή ο πληθωρισμός απέχει ακόμη πολύ από τους στόχους. Παράλληλα, τόνισε ότι η οικονομική κατάσταση της Γαλλίας δεν είναι ανησυχητική δεδομένου ότι έχει περιθώρια ελιγμών στον προϋπολογισμό της.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ αναμένει ότι το έλλειμμα του επόμενου έτους θα είναι 4,4%, καθώς επιδιώκει εξοικονόμηση 16 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό.
Η Fitch Ratings πρόκειται να αναθεωρήσει την αξιολόγηση της Γαλλίας στις 27 Οκτωβρίου, ενώ η S&P Global Ratings, η οποία έχει αρνητικές προοπτικές, ακολουθεί.