Πόσος κόσμος άραγε γνωρίζει ότι οι αισιόδοξοι: α) έχουν καλύτερη υγεία, β) κερδίζουν περισσότερα χρήματα, γ) διακρίνονται επαγγελματικά, δ) είναι ευτυχισμένοι στον γάμο τους; Τα στοιχεία αυτά βγαίνουν από έρευνες, στις οποίες υποστηρίζεται επίσης η άποψη ότι η αισιόδοξη στάση απέναντι στην ζωή είναι κάτι το επίκτητο, όχι κληρονομικό, και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να το αποκτήσουν.
του Χαράλαμπου Σωτηρόπουλου(*)
Οι αισιόδοξοι ξέρουν πώς να προσφέρουν κίνητρα στον εαυτό τους και προσεγγίζουν όλα τα προβλήματα με θετικήΙεποικοδομητική φιλοσοφική άποψη- οι δε «σκληροπυρηνικοί» αισιόδοξοι έχουν κάποια χαρακτηριστικά σημεία που τους κάνουν να ξεχωρίζουν:
*Σπάνια τους τρομάζουν ή τους αναστατώνουν οι αντίξοες συνθήκες
*Πτστεύουν ότι κρατούν στα χέρια τους τον έλεγχο της πορείας τους στο μέλλον
*Χρησιμοποιούν την φαντασία τους για να φτιάξουν στο μυαλό τους σενάρια επιτυχίας
*Αποδέχονται κάτι που είναι πλέον τελεσίδικο και αυτό είναι σημαντικό.
*Πιστεύουν ότι έχουν μία σχεδόν απεριόριστη ικανότητα βελτίωσης —ότι δεν έχουν ακόμη φθάσει στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους.
Οι τεχνικές για την σταδιακή ανάπτυξη αισιόδοξης στάσης απέναντι στην ζωή είναι πολλές- Κύριες, ανάμεσά τους, είναι όσες βοηθούν στην διατήρηση της ισορροπημένης αντιμετώπισης των προβλημάτων:
-Σκεφθείτε τον εαυτό σας σαν άνθρωπο που λύνει τα προβλήματα. Όσοι υιοθετούν αυτή την στάση χειρίζονται καλύτερα τις αγχώδεις καταστάσεις -Αναζητήστε πολλαπλές επιλογές. Με την τεχνική αυτή, μπορείτε να περνάτε στην επόμενη επιλογή, όταν η προηγούμενη δείχνει να έχει αποτύχει -Προβλέψτε τα προβλήματα. Αναγνωρίστε συνειδητά ότι όλα μπορούν να «πάνε στραβά» και κάντε ερωτήσεις του τύπου: Υπάρχει περίπτωση αυτό να στραφεί εναντίον μας; Πού θα μπορούσαν να μάς ρίξουν σε αυτή την συμφωνία;
-Ψάξτε τα καλά στοιχεία στις άσχημες καταστάσεις. Μάθετε να κάνετε τα εμπόδια σκαλοπάτια
-Αποφεύγετε τις ψεύτικες κουβέντες που γίνονται μόνο και μόνο για την τόνωση του ηθικού. Οι πετυχημένοι άνθρωποι δεν λένε ποτέ τί θαυμάσια που είναι τα πράγματα όταν στην πραγματικότητα είναι άσχημα.Αντίθετα αναγνωρίζουν ψύχραιμα την πραγματικότητα και προσοαθαούν να την αντιμετωπίσουν όσο πιο θετικά μπορούν.
Υπάρχουν επίσης τεχνικές που διορθώνουν την λανθασμένη τροχιά που ακολουθεί το μυαλό για να καταλήξει στην απαισιοδοξία. Ιδού μερικά παραδείγματα:
-Παρακολουθείτε τις αρνητικές σκέψεις που γεννιούνται αυτόματα μέσα στο μυαλό σας. Κρατάτε ένα νοερό χρονικό της εμφάνισής τους. Σιγά-σιγά, θα τις επιβραδύνετε και θα τις κάνετε πολύ λιγότερο αυτόματες
-Αποφεύγετε να κάνετε γενικεύσεις. Μην παίρνετε τις αποτυχίες σαν αποτέλεσμα προσωπικής ανεπάρκειας που θα σάς κατατρέχει για πάντα. Βλέπετέ τις σαν λάθη τα οποία μπορούν να διορθωθούν.Επίσης μην ενδίδετε σε θεωρίες εξωπραγματικές και άσχετες με συγκεκριμένες περιπτώσεις.Οι συνωμοσιολογίες δεν προσφέρουν λύσεις και περιπλέκουν άνευ λόγου καταστάσεις που έχουν ορθολογικά αίτια.Αυτά που πρέπει από την αρχή να αναζητηθούν.
(*)Σύμβουλος Επιχειρήσεων