«Αντιμετωπίζουμε την κοινωνική ένταξη ως κοινωνική αναγκαιότητα», τόνισε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, στα εγκαίνια του νέου χώρου των Δομών Κοινωνικής Ένταξης και του νέου πολυχώρου Πολιτισμού «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».
H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, της Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννας Βαρδινογιάννη, του Περιφερειάρχη Αττικής, Γεώργιου Πατούλη και του Δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη. Ο χώρος, ο οποίος έχει δημιουργηθεί από τον Όμιλο UNESCO Πειραιώς και Νήσων, περιλαμβάνει υπνωτήριο, ανοιχτό κέντρο ημέρας, κοινωνικό φαρμακείο, συσσίτιο και κοινωνικό παντοπωλείο.
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξασφαλίζει χρηματοδότηση για δομές αστέγων, μέσω των πόρων του ΕΚΤ+ του ΕΣΠΑ 2021-2021. Σύμφωνα με την Υφυπουργό, οι δομές αυτές δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να μπορέσουν οι συμπολίτες μας να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό, αλλά και στην αγορά εργασίας, καθώς καλύπτουν βασικές τους ανάγκες και ενισχύουν τις δεξιότητες τους. Όπως ανέφερε, η Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά την διάρκεια της ομιλία της, η κοινωνική πολιτική δεν είναι η αφ’ υψηλού προστασία ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και η Πολιτεία δεν μπορεί να αδιαφορεί για τους λόγους που ανάγκασαν τους συμπολίτες μας να ζουν στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής: «Η κοινωνική πολιτική οφείλει να καθοδηγείται από την αρχή των ίσων ευκαιριών για όλους. Οφείλουμε να είμαστε παρεμβατικοί με ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο. Γι’ αυτό και εφαρμόζουμε πολιτικές οι οποίες στρέφονται ενάντια στην φτώχεια, τις ανισότητες και τις διακρίσεις. Φυσικά, η επιτυχία του ενός πολυεπίπεδου εγχειρήματος όπως αυτό, προϋποθέτει την σύμπραξη πολλών παραγόντων και κυρίως την ενεργοποίηση και συνέργεια της ίδιας της κοινωνίας των πολιτών», συμπλήρωσε η Υφυπουργός.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης, η Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε ότι: «Η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί την επέκταση του Δικτύου κοινωνικής προστασίας με νέες δομές, νέα πρόσωπα και νέες δράσεις. Συμβάλει στην εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που αποτελεί συστατικό στοιχείο της κοινωνικής συνοχής και ειρήνης και βαθαίνει το αίσθημα αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών. Με τη δημιουργία και συνεχή ενίσχυση ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας και εγρήγορσης, πολυπρόσωπου και πολυθεσμικού αντικρίζουμε όλοι μαζί το κοινό μας μέλλον. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».