Μισθολογική ανάσα της τάξης των 50 ή 60 ευρώ τον μήνα θα έχουν από τον Απρίλιο και στο εξής δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Οι εν λόγω υπάλληλοι απαλλάσσονται πλέον, είτε εν μέρει είτε πλήρως, από την προσωπική διαφορά που διατηρούσαν στους μισθούς τους μετά τις περικοπές της μνημονιακής περιόδου. Για κάποιους, η διαφορά που διαγράφεται φτάνει ακόμη και τα 300 ευρώ μηνιαίως.
Το ετήσιο όφελος από τις αυξήσεις αυτές μεταφράζεται σε 600 ή 700 ευρώ, που ισοδυναμεί σχεδόν με έναν επιπλέον μισθό τον χρόνο για ορισμένους. Τα ποσά αυτά καταβάλλονται επιπλέον των γενικευμένων αυξήσεων των 30 ευρώ μηνιαίως που εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός και οι οποίες θα ενσωματώνονται κάθε χρόνο, για όλους ανεξαιρέτως τους δημοσίους υπαλλήλους, με βάση την εξέλιξη του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, ενεργοποιούνται ξανά και οι μισθολογικές ωριμάνσεις ανά διετία ή τριετία, ακόμη και για εκείνους που βάσει του προηγούμενου καθεστώτος δεν είχαν δικαίωμα τέτοιας αύξησης.
Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο
Στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, που αναμένεται να ψηφιστεί εντός των ημερών, περιλαμβάνεται διάταξη που επιτρέπει την απονομή των ωριμάνσεων σε υπαλλήλους που εξακολουθούσαν να έχουν προσωπική διαφορά.
■ Όσοι έχουν προσωπική διαφορά έως 300 ευρώ θα λαμβάνουν ολόκληρη την αύξηση που αντιστοιχεί στο νέο μισθολογικό τους κλιμάκιο, σα να είχε ήδη μηδενιστεί η διαφορά.
■ Αν η προσωπική διαφορά υπερβαίνει τα 300 ευρώ, τότε η αύξηση θα δίνεται μερικώς. Το υπόλοιπο θα συμψηφίζεται ώστε η προσωπική διαφορά να υποχωρήσει σταδιακά στα 300 ευρώ, πέραν των οποίων δεν θα αφαιρείται ξανά στο μέλλον.
Ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί άμεσα μετά την ψήφισή του, πιθανότατα μέσα στον Απρίλιο, όμως οι αυξήσεις θα έχουν αναδρομική ισχύ από το 2024. Δηλαδή, όσοι άλλαξαν μισθολογικό κλιμάκιο πέρυσι αλλά δεν είδαν διαφορά στους μισθούς τους λόγω του συμψηφισμού, θα λάβουν τώρα τα αντίστοιχα ποσά.
Το μέτρο επαναφέρει τους συμψηφισμούς που είχαν παγώσει τα δύο προηγούμενα χρόνια λόγω των συνθηκών. Εάν παρέμενε το προηγούμενο καθεστώς, περίπου 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα έπαιρναν καμία αύξηση. Με τη νέα ρύθμιση, ευνοούνται ιδιαίτερα υπάλληλοι υπουργείων με υψηλές προσωπικές διαφορές, καθώς και εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με μακρά υπηρεσία και δικαίωμα ωρίμανσης ανά τριετία. Για αρκετούς από αυτούς, χωρίς τη νέα ρύθμιση, η προσωπική διαφορά δεν θα μηδενιζόταν ποτέ και δεν θα λάμβαναν καμία αύξηση πριν τη συνταξιοδότηση.
Ενδεικτικά, υπάλληλος στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με 19 χρόνια προϋπηρεσίας και 10ο μισθολογικό κλιμάκιο έχει βασικό μισθό 1.700 ευρώ και προσωπική διαφορά 1.000 ευρώ (σύνολο 2.700 ευρώ μικτά). Αν προβλεπόταν αύξηση 50 ευρώ ανά διετία, θα απαιτούνταν τέσσερις δεκαετίες για να εξαλειφθεί η προσωπική διαφορά. Με τη νέα πρόβλεψη, θα λάβει το 50% της αύξησης και το όφελος για φέτος θα είναι περίπου 12 εκατ. ευρώ συνολικά για την κατηγορία αυτή των υπαλλήλων.
Παρότι κάθε αύξηση θεωρείται θετική εξέλιξη, το μέτρο έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις. Από τα 534 σχόλια που κατατέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο, τα 341 –δηλαδή τα 3 στα 5– αφορούσαν αποκλειστικά το άρθρο 205, που προβλέπει τη διαγραφή έως 300 ευρώ της προσωπικής διαφοράς.
Η ρύθμιση ορίζει ότι, εάν η προσωπική διαφορά υπερβαίνει τα 300 ευρώ, ένα μέρος της αύξησης θα συμψηφίζεται για να μειωθεί η διαφορά. Όταν η διαφορά φτάσει ή πέσει κάτω από το όριο αυτό, δεν θα συμψηφίζεται ξανά.
Πολλοί σχολιαστές ζητούν να καθιερωθεί «προσωπική διαφορά» και για υπαλλήλους που σήμερα δεν διαθέτουν αυτή την παροχή, ώστε να τύχουν ίσης μεταχείρισης. Άλλοι, μεταξύ αυτών και υπάλληλοι του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών, εκφράζουν παράπονα επειδή θεωρούν –λανθασμένα ή σκοπίμως– ότι δεν θα λάβουν καμία αύξηση, ούτε το μέρος που μειώνει σταδιακά την προσωπική τους διαφορά. Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 205, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει, όταν θα εκδοθούν οι νέες μισθολογικές καταστάσεις.