Μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου, οφείλουν οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα να καταβάλουν στους εργαζόμενους το Δώρο Πάσχα, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.
Το δώρο αυτό, όπως και το αντίστοιχο των Χριστουγέννων, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα όλων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα της χώρας, σύμφωνα με τις διατάξεις της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).
Οι σχετικές ρυθμίσεις έχουν χαρακτήρα δημοσίας τάξεως, γεγονός που σημαίνει πως καμία συμφωνία –είτε ρητή είτε σιωπηρή– δεν μπορεί να αναιρέσει το δικαίωμα του εργαζόμενου. Επιπλέον, η παραίτηση από την αξίωση για το δώρο είναι άκυρη.
Πώς υπολογίζεται
Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, το ποσό του Δώρου Πάσχα ισούται με τον μισό μηνιαίο μισθό. Για όσους εργάζονται με ημερομίσθιο, το δώρο αντιστοιχεί σε 15 ημερομίσθια.
Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν έχει απασχοληθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου που δικαιολογεί το δώρο (π.χ. αποχώρησε ή απολύθηκε), το ποσό υπολογίζεται αναλογικά: για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες εργασίας αντιστοιχεί 1/15 του μισού μισθού ή ένα ημερομίσθιο, ανάλογα με τη μορφή αμοιβής.
Ειδικά για περιπτώσεις ασθένειας, αφαιρούνται μόνο οι ημέρες για τις οποίες ο εργαζόμενος έλαβε επίδομα από τον ασφαλιστικό του φορέα. Αν, για παράδειγμα, κάποιος απουσίασε 60 ημέρες λόγω ασθένειας αλλά επιδοτήθηκε μόνο για 40, τότε αφαιρούνται μόνον αυτές οι 40 ημέρες.
Ποιοι χρόνοι δεν υπολογίζονται
Στην περίοδο υπολογισμού του Δώρου Πάσχα δεν προσμετρώνται:
- ημέρες αδικαιολόγητης απουσίας,
- περίοδοι άδειας άνευ αποδοχών,
- χρόνος συνδικαλιστικής άδειας,
- ημέρες απεργίας ή στάσεων εργασίας, καθώς αυτές θεωρούνται εκούσια αποχή και δεν αναγνωρίζονται ως χρόνος εργασίας.
Αν δεν καταβληθεί το Δώρο Πάσχα
Σε περίπτωση καθυστέρησης ή μη καταβολής του Δώρου Πάσχα, οι εργαζόμενοι ή τα σωματεία τους μπορούν να απευθυνθούν στην τοπική Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία οφείλει να καταγράψει μηνυτήρια αναφορά. Η αναφορά αυτή διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για άσκηση ποινικής δίωξης κατά του εργοδότη, ενώ αποστέλλεται και στην αστυνομία για την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.
Οι εργαζόμενοι έχουν επίσης το δικαίωμα να προσφύγουν απευθείας στο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν τη σύλληψη του εργοδότη στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρχουν τα στοιχεία του εργοδότη και της επιχείρησης, καθώς η διαδικασία του αυτοφώρου ισχύει μόνο για 48 ώρες.
Παράλληλα, είναι δυνατή η υποβολή επώνυμης ή ανώνυμης καταγγελίας μέσω:
- της τηλεφωνικής γραμμής 1555,
- της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανώνυμων καταγγελιών της Επιθεώρησης Εργασίας,
- ή μέσω email στο αρμόδιο Τμήμα Επιθεώρησης του τόπου εργασίας.
Οι Επιθεωρητές Εργασίας έχουν την υποχρέωση να ανταποκριθούν άμεσα σε τέτοιες καταγγελίες και να δρομολογήσουν τον απαραίτητο έλεγχο και τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕΠΕΑ-ΓΣΕΕ) www.kepea.gr είναι στη διάθεση των εργαζομένων για την υποβολή καταγγελιών ή την παρακολούθηση καταγγελιών στην Επιθεώρηση Εργασίας που αφορούν στη μη καταβολή του Δώρου Πάσχα.