Η δυσαρέσκεια από τους αργούς ρυθμούς των διαπραγματεύσεων για το Brexit μεγαλώνει και οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της Βρετανίας είναι πλέον εμφανείς.
Όταν η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Φλωρεντία εκφώνησε μια ομιλία για το Brexit, οι χρηματαγορές φαίνεται να πήραν μια ανάσα. Για πρώτη φορά η Τερέζα Μέι δήλωνε ότι θα υπάρξει μια φάση προσαρμογής μετά από την αποχώρηση της χώρας της από την ΕΕ. Αυτό θα έδινε το περιθώριο στις επιχειρήσεις αλλά και στην κυβέρνηση να προσαρμοστούν με σχετική άνεση χρόνου στα νέα δεδομένα.
Δύο μήνες αργότερα όμως η αισιοδοξία φαίνεται να δίνει τη θέση της σε πιο απαισιόδοξα σενάρια. Οι συνομιλίες για το Brexit δεν προχωράνε και εάν η συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο καθυστερήσει, τότε οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, το οποίο θα ήταν μια αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία για το μέλλον.
Σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να εισαχθούν δασμοί και έλεγχοι των αγαθών στα σύνορα. Ένας χάος για το οποίο δεν είναι προετοιμασμένη η διοίκηση ούτε της Βρετανίας ούτε της ηπειρωτικής Ευρώπης. Για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις οι συνέπειες θα ήταν επίσης πολύ σοβαρές. Θα έπρεπε να μεταφέρουν τμήμα των δραστηριοτήτων τους στην ηπειρωτική Ευρώπη, διαφορετικά θα βρίσκονταν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να μην μπορούν να πουλήσουν τα εμπορεύματα τους στην ΕΕ.
Θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας
Είκοσι τράπεζες έχουν ήδη υποβάλει αίτημα για άδεια λειτουργίας στην Ευρωζώνη. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι 70.000 θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να χαθούν στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με σημαντικούς εκπροσώπους της οικονομίας από την ΕΕ, ο Στέφεν Κάμπετερ, πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Εργοδοτών, τόνισε πως "χρειαζόμαστε άμεσα σαφήνεια για τις μελλοντικές οικονομικές σχέσεις" και ότι "μέχρι την ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ περιμένουμε απτά αποτελέσματα από το Λονδίνο".
Τα αρνητικά αποτελέσματα για την οικονομία της Βρετανίας έχουν αρχίσει να φαίνονται. Με ανάπτυξη 0,4% στο τρίτο τρίμηνο του χρόνου, η Βρετανία κατέχει μια από τις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ ενώ η αβεβαιότητα κάνει τους επενδυτές εξαιρετικά επιφυλακτικούς. Τα εισοδήματα των Βρετανών αυξήθηκαν μόλις κατά 2,1% παρόλο που η ανεργία βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η Τερέζα Μέι θα πρέπει άμεσα να δράσει, διαφορετικά η οικονομία της χώρας θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στο μέλλον.
ΠΗΓΗ: Deutsche Welle