Περισσότερο ανησυχία παρά πανηγυρισμούς θα πρέπει να προκαλεί στην κυβέρνηση η συμφωνία του Eurogroup της Μάλτας, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel.
Σε άρθρο με τίτλο «Η επώδυνη συμφωνία του Τσίπρα», το περιοδικό σχολιάζει πως η συμφωνία δεν είναι τελική και θα πρέπει να συγκληθεί εκ νέου και το Eurogroup, πιθανότατα το Μάιο, δημιουργώντας αρκετό χρόνο για νέες συγκρούσεις, αναφέρει το newmoney.
Το Spiegel, αναφέρει ακόμα πως ο γερμανός υπ. Οικονομικών Σόιμπλε πρότεινε εξαρχής να είναι δεκαετές το «μεσοπρόθεσμο διάστημα» για τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5%, διότι όσο μεγαλύτερο το διάστημα αυτό, τόσο μικρότερη θα είναι εντέλει η ελάφρυνση του χρέους που θα χρειαστεί η Ελλάδα, σχολιάζοντας πως «για τον Τσίπρα είναι σημαντικό να συμφωνηθούν τώρα οι προϋποθέσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Εσωπολιτικά θα
ήταν μια σημαντική νίκη για την δοκιμαζόμενη πολιτικά κυβέρνησή του.»
Tο ΔΝΤ θεωρεί μη ρεαλιστικά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλο διάστημα και αναγκαία την ελάφρυνση του χρέους. Παράλληλα, σημειώνει πως ο Σόιμπλε βρίσκεται σε μεγάλο δίλημμα καθώς έχει δεσμευτεί απέναντι στο κόμμα του ότι περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα θα υπάρξει μόνον με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Γίνεται ακόμα λόγος για τα ολοένα και μεγαλύτερα βάρη στα οποία καλούνται να ανταπεξέλθουν οι εξαντλημένοι πολίτες, χωρίς όμως να αντιμετωπίζονται τα θεμελιώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα υπογραμμίζει πως παρά το «όργιο περικοπών» δεν κατέστη δυνατόν να γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα. Κάτι τέτοιο, σχολιάζει, «δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Διότι (για να γίνει αυτό) θα έπρεπε να δουλεύουν περισσότεροι άνθρωποι. Μετά από επτά χρόνια μεταρρυθμίσεων όμως ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν έχει δουλειά, την ώρα που η ανεργία στην ευρωζώνη βρίσκεται με 8% στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών». Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η μείωση του αφορολόγητου, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ακόμη περισσότερο η φορολογική επιβάρυνση που βρίσκεται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ.
Τέλος, το Spiegel, αναφέρει πως παραμένει άγνωστο ποιος θα υλοποιήσει τελικά τα νέα μέτρα. Ο Τσίπρας, για το 2019 θα προτιμούσε να αποφύγει περικοπές συντάξεων και δεδομένου ότι έπρεπε εντέλει να συναινέσει σε αυτές, αυξάνεται η πιθανότητα να καλέσει τους πολίτες νωρίτερα στις κάλπες. Οι πρόωρες εκλογές όμως, σχολιάζει το περιοδικό, θα ενίσχυαν ακόμη περισσότερο την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.
Ακόμη κι αν η συντηρητική και φιλική προς τις μεταρρυθμίσεις ΝΔ αποσπάσει μια σαφή πλειοψηφία, τα πράγματα θα μπορούσαν να δυσκολέψουν. Διότι οι συντηρητικοί δεν θέλουν να συναινέσουν στις νέες περικοπές. Για την περίπτωση που αναλάβουν την εξουσία έχουν ήδη προαναγγείλει ότι θα επαναδιαπραγματευτούν την πρόσφατη συμφωνία με το Eurogroup».