Ρεπορτάζ για το... άσυλο ναρκωμανών, εμπόρων ναρκωτικών και άλλων εγκληματικών στοιχείων, όπως έχουν διαμορφωθεί αρκετά μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Ελλάδα, δημοσίευσε η γερμανική Deutsche Welle, χαρακτηρίζοντας τα ελληνικά πανεπιστήμα «ασφαλή καταφύγια για τις συμμορίες ναρκωτικών».
Η DW αναφέρεται στο νόμο του πανεπιστημιακού ασύλου, τον οποίο χαρακτηρίζει «αμφισβητούμενο», τονίζοντας ότι μέσω του συγκεκριμένου νομοθετήματος, απαγορεύεται στις ελληνικές αρχές να εισέλθουν στις πανεπιστημιουπόλεις, ενώ «η κυβέρνηση αρνείται να δώσει ένα τέλος».
Στο γερμανικό μέσο μίλησε ένας πρωτοετής της ΑΣΟΕΕ, εκθέτωντας τις εντυπώσεις του από την πρώτη του επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Γιώργος Μιχαλόπουλος είπε: «Ήταν μια απότομη και τρομακτική αφύπνιση. Ήταν τρομακτικό και αντέδρασε κάθε εσωτερικό μου κομμάτι. Όχι επειδή φοβόμουν μια επίθεση από έναν εθισμένο, αλλά επειδή κανείς δεν έκανε τίποτα γι' αυτό εδώ και δεκαετίες».
Η DW αναφέρεται στις πρόσφατες αντιδράσεις της ΠΟΣΔΕΠ, τα μέλη της οποίας αξιώνουν από την Πολιτεία να λάβει δραστικά μέτρα, ξεκαθαρίζοντας την κατάσταση και την ανομία που επικρατεί εντός των πανεπιστημιακών χώρων.
«Η αμφισβητούμενη νομοθεσία εισήχθη στη δεκαετία του 1980 σε απάντηση μιας επταετούς στρατιωτικής δικτατορίας που έστειλε στρατιώτες για να καταργήσει μια φοιτητική εξέγερση του 1973 στην κεντρική Αθήνα», γράφει στο ρεπορτάζ η DW, αναφερόμενη στα τραγικά γεγονότα του Πολυτεχνείου.
«Ενώ ο νόμος επιλέγει να διασφαλίσει την ελευθερία της φιλελεύθερης σκέψης, έχει δώσει στους εμπόρους ναρκωτικών, σε εθισμένους και άλλους εγκληματίες, το ελεύθερο να αναπτύξουν στις πανεπιστημιουπόλεις την παράνομη δραστηριότητά τους, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τους φοιτητές και το προσωπικό», προσθέτει η DW.
«Είναι τρομερό», δηλώνει στην DW η Αναστασία Βλαχογιάννη, 18χρονη πρωτοετής στην ΑΣΟΕΕ και συνεχίζει: «Χάνονται όλα τα κίνητρα και η έμπνευση όταν περπατάς στην τάξη το πρωί, βλέποντας τους τοξικομανείς να χτυπούν ηρωίνη ή crysrtal meth. Δεν είναι δικό τους λάθος.
Έχουν εγκαταλειφθεί. Είναι ένα ενοχλητικό θέαμα που υπονομεύει τη θέση του σχολείου μας και την ελληνική παιδεία ως σύνολο. Το πιο σημαντικό, όμως, κάνει όλους μας να αισθάνονται εξαιρετικά ευάλωτοι και ανασφαλείς».
Ο ρεπόρτερ της DW αναφέρει μία δική του εμπειρία. Όσα είδε με τα μάτια του. Περιγράφει τις κινήσεις μίας ομάδας Πακιστανών εμπόρων ναρκωτικών, οι οποίοι «μοιράζουν το πράμα» και αμέσως μετά εισέρχονται εντελώς ανενόχλητοι εντός του νεοκλασικού κτιρίου της ΑΣΟΕΕ.
«Χρησιμοποιημένες σύριγγες, βοηθήματα φαρμάκων και άλλα είναι διάσπαρτα στα μονοπάτια, ενώ οι μαθητές περνούν ανάμεσά τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το γερμανικό μέσο επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για τη διατήρηση της συγκεκριμένης κατάστασης.
«Ο καθηγητής Μπαμπινιώτης κάλεσε τους ακαδημαϊκούς να αναστείλουν τη διδασκαλία τους επ' αόριστον, έως ότου το κράτος καθαρίσει τους πανεπιστημιακούς χώρους», αναφέρεται στο ρεπορτάζ και προσθέτει:
«Ωστόσο, η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Τσίπρα αρνήθηκε να λάβει υπόψιν της το κάλεσμα, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε καταστολή είναι "κατά της δημοκρατίας"».