Aλλάζει από το Σεπτέμβριο ο τρόπος πληρωμής επιδομάτων από την ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ με βάση τις προτάσεις που έχει εισηγηθεί η επιτροπή Πισσαρίδη.
Το νέο μοντέλο προβλέπει την πληρωμή μεγάλου ποσοστού των επιδομάτων (με εξαίρεση τα αναπηρικά) με άυλη προπληρωμένη κάρτα, όπως συμβαίνει τώρα με το μισό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, καθώς το άλλο μισό θα καταβάλλεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Η μεταρρύθμιση με τη χρήση πλαστικού χρήματος αναφέρεται και στο πρόγραμμα της ΝΔ.
Στόχος είναι να δίνονται «όσα πρέπει, σε αυτούς που πρέπει, ακριβώς για ό,τι πρέπει» προκειμένου να καταπολεμηθεί παράλληλα και η φοροδιαφυγή.
Μάλιστα θα δοθούν πρόσθετα πλεονεκτήματα στους χρήστες των προπληρωμένων καρτών για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες (όπως οι δαπάνες για τα παιδιά ή για τον τοκετό) και θα απαγορευθούν άλλες δαπάνες καθώς, όπως διαπιστώθηκε σε κάποιες λίγες περιπτώσεις μέρος των επιδομάτων κατευθυνόταν στον τζόγο και τα ροζ τηλέφωνα!
Στην πράξη, τα ποσά της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, από τα επιδόματα τέκνων, το επίδομα γέννησης, έως τα επιδόματα ανεργίας με εξαίρεση τα αναπηρικά επιδόματα, θα μπαίνουν στην προπληρωμένη κάρτα και όχι σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Με αυτό τον τρόπο οι περίπου 2 εκατ. δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν την προπληρωμένη κάρτα για να κάνουν τα ψώνια τους.
Επιπλέον, ο κάτοχος της κάρτας θα συναλλάσσεται άυλα, ηλεκτρονικά, μέσω e- shopping, e- banking και άλλες on line υπηρεσίες.
Αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της διοίκησης της Δημόσιας Υπηρεσίας (ΔΥΠΑ) και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Όταν ολοκληρωθούν θα προκηρυχθεί διαγωνισμός προκειμένου να προωθηθεί η ανάληψη του έργου. Οι τράπεζες θα πρέπει να αναλάβουν τις προδιαγραφές των νέων καρτών, την έκδοση και διανομή τους. Εκτιμάται ότι οι τράπεζες θα πρέπει να λάβουν ένα ποσό της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ για αυτή τη συνεργασία κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της μεταρρύθμισης.
Στο νέο σύστημα αναμένεται να εισαχθούν το επίδομα γέννησης, το επίδομα παιδιού, αναδοχής, στέγασης, διατροφής, ανεργίας και άλλα.