Με το σφοδρό κύμα των ανατιμήσεων σε πληθώρα προϊόντων είναι οι καταναλωτές και οι επαγγελματίες. Οι αναλυτές της αγοράς κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τη πρωτοφανή ακρίβεια που βιώνουν τα νοικοκυριά, καθώς παρατηρούνται και αρκετές ελλείψεις στα ράφια, ενώ από τις εφιαλτικές εκτιμήσεις δεν αποκλείεται για τα επόμενα χρόνια ακόμα και το δελτίο στο γάλα.
Οι συνέπειες που έχουν προκύψει προκειμένου να εξαλειφθούν, θα χρειαστεί τουλάχιστον ενεργώς μια τριετία με πενταετία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα έχουμε ανεπάρκεια τροφίμων. Θα αγοράζουμε με το δελτίο γάλα; Θα συμβεί αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά στο OPEN ο καθηγητής Οικονομικών, Ξενοφών Βεργίνης.
Ήδη, έμποροι μιλούν για πρόβλημα στην αγορά, αφού θα πρέπει να κατοχυρώνουν βασικές πρώτες ύλες, όπως το γάλα, από τους προμηθευτές τους.
Προτεραιότητα οι τιμές και όχι οι ποιότητα
Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με αλλεπάλληλες ανατιμήσεις, ενώ μειώνουν τα προϊόντα που αγοράζουν ενώ και οι έμποροι μιλούν για εβδομαδιαίες ανατιμήσεις.
«Οι ανατιμήσεις είναι εβδομάδα με τη βδομάδα. Ο κάθε προμηθευτής θα μας πει κάθε εβδομάδα που θα τον πάρουμε και άλλες τιμές, ανεβασμένες» εξηγεί ο κ. Τσατσούλης.
«3 στους 4 καταναλωτές, περίπου το 74%, αγοράζει με κριτήριο μόνο την τιμή. Η ενέργεια τρώει από το διατιθέμενο εισόδημα, σε μέσους όρους το 17%», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης, Αντώνη Μακρή.
Στο μεταξύ κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία με την οποία μπαίνει πλαφόν στο κέρδος των εταιρειών που πωλούν ηλεκτρικές συσκευές. Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε βροχή καταγγελιών για αυξήσεις τιμών σε κλιματιστικά και ψυγεία, ενόψει του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Όσες επιχειρήσεις βρεθούν να αισχροκερδούν, απειλούνται με βαριά πρόστιμα, ενώ δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.