Πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που θα φτάσουν σχεδόν στο 7%, περιμένει για την ελληνική οικονομία το 2022 η DZ Bank. Ωστόσο, ο γερμανικός επενδυτικός οίκος τονίζει ότι η ύφεση στην Ευρώπη θα προκαλέσει συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας περίπου 1% το 2023.
Ειδικότερα, οι προβλέψεις του οίκου μιλούν για ανάπτυξη 6,9% φέτος και μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% το 2023.
Οι αναλυτές της DZ Bank χαρακτηρίζουν την τάση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας ως ανοδική και σημειώνουν ότι η Αθήνα έχει ήδη επιτύχει σημαντικούς στόχους φέτος, όπως η πλήρης αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, η αναβάθμιση σε BB+ από την S&P, η επιτυχής ολοκλήρωση της ενισχυμένης εποπτείας και η έναρξη της αποπληρωμής των διμερών δανείων διάσωσης από το 2010. Το επόμενο ορόσημο θα είναι η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, επισημαίνουν.
Βέβαια, αναγνωρίζουν ότι η οικονομία επιβραδύνει ήδη, καθώς το δεύτερο τρίμηνο, η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 1,2% σε τριμηνιαία βάση, από 2,9% που ήταν το πρώτο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8% στα μέσα του έτους, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα είναι καλά τοποθετημένη για να επιτύχει ρυθμούς σχεδόν 7% στο σύνολο του 2022, παρά την επιβράδυνση.
Τα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση έναντι του πληθωρισμού ανέρχονται στα 3,2 δισ. ευρώ, με το υπουργείο Οικονομικών να δηλώνει ένα ισοσκελισμένο πρωτογενές ισοζύγιο έχει προτεραιότητα, σημειώνει η DZ Bank.
Και προσθέτει ότι για να αποφευχθούν ελλείψεις στο φυσικό αέριο, η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνία με γαλλικό προμηθευτή που προβλέπει την παράδοση δύο φορτίων LNG τον μήνα έως τον Μάρτιο του 2023. Αυτή η συμφωνία θα βοηθήσει να υποκατασταθούν σχεδόν πλήρως οι προμήθειες από τη Ρωσία.
Η DZ Bank εκτιμά ότι τα spreads των ελληνικών ομολόγων θα διευρυνθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες, καθώς ως η χώρα με τη χαμηλότερη αξιολόγηση, η Ελλάδα πλήττεται περισσότερο από την αποστροφή από το ρίσκο στις αγορές. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της DZ Bank, το spread της 10ετίας μπορεί να κινηθεί από τα τρέχοντα επίπεδα των 270 μονάδων βάσης, προς τις 300 μονάδες βάσης στο υπόλοιπο του έτους.
Ωστόσο, σε αντίθεση με την Ιταλία, η Ελλάδα παρουσιάζει ευνοϊκές τάσεις στην αξιολόγηση και σημαντικά χαμηλότερη πολιτική αβεβαιότητα, κάτι που αναμένεται να περιορίσει τη διεύρυνση των spreads.