Σε «βαρίδι» για την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, και εν μέρει και της οικονομίας, αναδεικνύεται η υψηλή φορολογία. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζει να φέρει τα πάνω – κάτω στην ακίνητη περιουσία, σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα του δημοσίου αλλά και να επικαιροποιηθούν οι φόροι στα ακίνητα από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα υπολογισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων.
H κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο (αντί για τον Ιούνιο), θα υπάρξει προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, σε επίπεδα που να προσεγγίζουν τις πραγματικές τιμές αγοράς.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.), Στράτος Παραδιάς, μιλώντας στο ependisinews.gr αναφέρει ότι «δεν μπορεί να είμαστε μάρτυρες μιας συνεχούς πτώση των τιμών στα ακίνητα και να πρέπει να διαιωνίζουμε μια φορολογία που θα αυξηθεί μέσα από τον συνεχή μετασχηματισμό του ΕΝΦΙΑ». Ο κ. Παραδιάς ζητάει να σταματήσει η εξοντωτική φορολόγηση των ιδιοκτητών ακινήτων, αναφέρει το ependisinews.
Η εξομοίωση των αντικειμενικών αξιών με τις τιμές που επικρατούν στην αγορά σημαίνει ότι σε πολλές περιοχές της χώρας θα είναι αισθητά μικρότερες σε σχέση με τις ισχύουσες τιμές, αφού ακόμη και μετά την τελευταία οριζόντια μείωση το άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών παραμένει μεγάλο κυρίως στις λεγόμενες ακριβές περιοχές του λεκανοπεδίου.
Την ίδια στιγμή, η μείωση των αντικειμενικών αξιών είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αναπροσαρμογή προς τα κάτω των υφιστάμενων φοροαπαλλαγών για απόκτηση 1ης κατοικίας, καθώς επίσης και τις κλίμακες γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών.
Όμως, οι νέες τιμές πρόκειται πάντως να επηρεάσουν πολλούς φόρους και επιδόματα που συνδέονται με τις αντικειμενικές ή με τον τεκμαρτό προσδιορισμό εισοδήματος, που βασίζεται και αυτός στις τιμές ζώνης της Εφορίας.
Οι φόροι που αυξάνονται λόγω αντικειμενικών αξιών είναι ο ΕΝΦΙΑ για κάθε ακίνητο και συμπληρωματικός φόρος, το τεκμήριο κατοικίας ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή και κατ’ επέκταση το τεκμαρτό εισόδημα, τα Τέλη Ακίνητης Περιουσίας μέσω ΔΕΗ, οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεάς, γονικών παροχών, το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων, κ. ά.
Να σημειωθεί ότι μετά τις συνεχείς αυξήσεις της φορολογίας κατοχής ακινήτων τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα φιγουράρει ως μια από τις χώρες με την υψηλότερη φορολόγηση ως ποσοστού επί του ΑΕΠ, καθώς με βάση σχετικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2015, βρίσκεται πίσω μόνο από τη Γαλλία και τη Μεγ. Βρετανία.
Πέφτουν οι τιμές στα ακίνητα
Σε ελεύθερη πτώση συνεχίζει να βρίσκεται η ελληνική κτηματαγορά τα τελευταία χρόνια. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με τα οποία καταγράφεται πτώση της τάξης του 1,8% στις τιμές των διαμερισμάτων κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2017. Συγκεκριμένα, η μείωση των τιμών, σε ετήσιο επίπεδο, ανήλθε στο 2,0% για τα «νέα» διαμερίσματα -ηλικίας έως 5 ετών- και στο 1,7% για τα «παλαιά» -ηλικίας άνω των 5 ετών.
Σε γεωγραφικό επίπεδο, η κάμψη διαμορφώθηκε στο 1,4% στην Αθήνα, στο 2,7% στη Θεσσαλονίκη, στο 2,8% στις άλλες μεγάλες πόλεις και στο 1,3% στις λοιπές περιοχές της χώρας.
Όσον αφορά το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν μειωμένες κατά 1,8%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το σύνολο του 2016, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, η κάμψη διαμορφώθηκε σε 3,0% για τα «νέα» διαμερίσματα και σε 2,0% για τα «παλαιά».
Η μείωση στην Αθήνα ανήλθε στο 1,8%, στη Θεσσαλονίκη στο 3,5%, στις άλλες μεγάλες πόλεις στο 2,3% και στις λοιπές περιοχές στο 3,1%. Στις αστικές περιοχές, η ετήσια πτώση διαμορφώθηκε σε 2,4%.