«Κούρεμα» στις e-αποδείξεις για τα εισοδήματα του περασμένου έτους, τα οποία θα φορολογηθούν φέτος φαίνεται ότι ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται τις προσωρινές αλλαγές στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν στο μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων ώστε να μη χρεωθούν με έξτρα φόρο εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι.
Και αυτό διότι λόγω της σημαντικής πτώσης των καταναλωτικών δαπανών τους από την παρατεταμένη οικονομική καραντίνα και το κλίμα ανασφάλειας δεν κατάφεραν πέρυσι να πραγματοποιήσουν δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα αξίας ίσης με το 30% του εισοδήματός τους, όπως προβλέπει το ισχύον νομοθετικό καθεστώς.
Τα σενάρια για τις e-αποδείξεις
Το «τοπίο» αναμένεται να ξεκαθαρίσει πλήρως τις επόμενες εβδομάδες, καθώς το σύστημα για την υποβολή των δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει τον Μάιο, οπότε και μέχρι τότε θα έχει αποσαφηνιστεί πλήρως το καθεστώς που θα ισχύσει για τους φορολογούμενους.
Έτσι, τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι:
Πρώτον, να περιοριστεί το όριο 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 20% ή ακόμα χαμηλότερα. Με το ψαλίδισμα του ορίου θα μειωθεί σημαντικά η απαιτούμενη αξία των αγορών αγαθών και υπηρεσιών που θα πρέπει να δηλωθεί στον αντίστοιχο κωδικό του Ε1.
Δεύτερον, να μην ισχύσει το πέναλτι 22% που επιβάλλεται, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, για το ποσό των αποδείξεων που λείπουν. Δηλαδή αν πρέπει με βάση το δηλωθέν εισόδημα να έχει πραγματοποιήσει το προηγούμενο έτος δαπάνες 2.000 ευρώ και εμφανίσει 1.000 ευρώ, θα κληθεί να καταβάλει πρόσθετο φόρο 220 ευρώ (1.000 ευρώ X 22%).
Η έρευνα του ΙΟΒΕ
Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία του ΙΟΒΕ σύμφωνα με τα οποία η πανδημία επηρέασε σημαντικά τη χρήση καρτών στην Ελλάδα.
Με την επιβολή των πρώτων περιοριστικών μέτρων, ο αριθμός πληρωμών με κάρτα μειώθηκε (σε σύγκριση με ένα έτος πριν) κατά 7% τον Μάρτιο του 2020 και κατά 19% τον Απρίλιο, αλλά επανήλθε σε διψήφιους ρυθμούς ανόδου (13%-14%) με το άνοιγμα της οικονομίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η αύξηση της συχνότητας στη διάρκεια της πανδημίας αφορούσε κυρίως συναλλαγές μικρότερης αξίας, ενώ η αξία των συναλλαγών με φυσική παρουσία υποχώρησε σημαντικά.
Ως αποτέλεσμα, παρά τη μεγάλη άνοδο των διαδικτυακών πληρωμών με κάρτα (άνω του 20% σε αριθμό και άνω του 30% σε αξία, το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2020), η αξία συναλλαγών στο σύνολο της αγοράς κατέγραψε υψηλούς ρυθμούς συρρίκνωσης (22%-25%) ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες του 2020.