Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει να έχει λάβει πάνω από 1 δισεκ. δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου από τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες, σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάστηκε σήμερα στους Ευρωπαίους ηγέτες.
Το έγγραφο, στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters και το οποίο συντάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δείχνει ότι η ΕΕ πιστεύει ότι θα έχει αρκετά εμβόλια για να ανοσοποιήσει το σύνολο του πληθυσμού –που πληροί τα σχετικά κριτήρια– των 450 εκατ. κατοίκων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ξεπερνώντας κατά πολύ τον αρχικό στόχο της ΕΕ για εμβολιασμό τουλάχιστον του 70% του ενήλικου πληθυσμού της έως τα τέλη του καλοκαιριού.
Οι εκτιμήσεις λαμβάνουν υπόψιν μόνο τα εμβόλια από τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες: Pfizer-BionTech, Johnson & Johnson, AstraZeneca και Moderna.
Εξαιρούν δόσεις από τη γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας CureVac και τη γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi, που έχουν υπογράψει συμβόλαια με την ΕΕ για εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις, αλλά δυσκολεύονται να αναπτύξουν τα εμβόλιά τους και να εξασφαλίσουν την έγκριση των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών.
Οι αριθμοί συμβαδίζουν με τις δημόσιες δεσμεύσεις και τις προηγούμενες ανακοινώσεις, αλλά περιλαμβάνουν επίσης αδημοσίευτους έως τώρα στόχους για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα να δωρίσουν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε φτωχότερα έθνη μέχρι το τέλος του έτους, καθώς οι προμήθειες αυξάνονται σταθερά σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Κατά τη διάρκεια της διήμερης Συνόδου Κορυφής, οι 27 ηγέτες, σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησαν, δεσμεύονται να συνεχίσουν τις προσπάθειες «για την αύξηση της παγκόσμιας ικανότητας παραγωγής εμβολίων για την κάλυψη των παγκόσμιων αναγκών».
Οι ηγέτες ζήτησαν επίσης να προχωρήσει το έργο που διασφαλίζει την παγκόσμια και ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια Covid-19 και επανέλαβαν την υποστήριξή τους για τον μηχανισμό COVAX που υποστηρίζεται από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το COVAX στοχεύει στη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε εμβόλια κατά του κορωνοϊού για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Μερίδα του λέοντος
Η Pfizer και η BioNTech αντιστοιχούν σε πάνω από τις μισές προμήθειες το δεύτερο τρίμηνο αυτού του έτους και σχεδόν στο 40% των συνολικών παραδόσεων το τρίτο τρίμηνο, γεγονός που τις καθιστά μακράν τον βασικότερο προμηθευτή της ΕΕ, σύμφωνα με το έγγραφο.
Το εγγραφο δείχνει επίσης ότι οι δυο εταιρίες θα παραδώσουν 200 εκατ. δόσεις την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, φέροντας σχεδόν εις πέρας τη δέσμευσή τους για προμήθεια 600 εκατ. εμβολίων βάσει δύο αρχικών συμβολαίων με την ΕΕ.
Οι δύο φαρμακοβιομηχανίες αναμένεται επίσης να παραδώσουν ακόμα περίπου 200 εκατ. δόσεις το τέταρτο τρίμηνο του έτους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα προέλθει από ένα τρίτο συμβόλαιο για έως 1,8 δισεκ. δόσεις που υπέγραψε η ΕΕ μαζί τους τον Μάιο και που έχει διάρκεια έως το 2023. Εκπρόσωπος της Pfizer δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο.
Συνολικά, η ΕΕ αναμένει να λάβει ακόμα 452 εκατ. δόσεις το τέταρτο τρίμηνο του έτους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών εκατομμυρίων από την AstraZeneca, παρόλο που της έχει ζητηθεί να παραδώσει το σύνολο των 300 εκατ. δόσεων που προβλέπονται βάσει συμφωνίας έως τα τέλη Ιουνίου.
Η εταιρία ανέφερε τον Μάρτιο ότι στόχος είναι να παραδώσει μόνο 100 εκατ. δόσεις στην ΕΕ έως τα τέλη Ιουνίου λόγω προβλημάτων στην παραγωγή και περιορισμών στις εξαγωγές.
Το έγγραφο της ΕΕ βασίζεται περισσότερο σε εκτιμήσεις της εταιρίας παρά στο αίτημα της ΕΕ να παραδοθούν 120 εκατ. δόσεις έως τα τέλη του δεύτερου τριμήνου. Το αίτημα αυτό διατυπώθηκε από δικηγόρους της ΕΕ σε δικαστήριο των Βρυξελλών νωρίτερα τον Μάιο, με την απόφαση των δικαστών να αναμένεται τον επόμενο μήνα.