Η οικονομία της Ελλάδας θα συρρικνωθεί κατά 6% το 2020 λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις πρόσφατες μακροοικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) που δημοσιεύτηκαν σήμερα. Η Τράπεζα αναμένει ότι η χώρα θα ανακάμψει γρήγορα το 2021 με αύξηση του ΑΕΠ κατά 6%, αναφέρει το newmoney.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της EBRD, «ο κορωνοϊός διέκοψε απότομα τη σταθερή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η έκταση της ύφεσης το 2020 θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της πανδημίας και των συναφών ταξιδιωτικών περιορισμών σε όλο τον κόσμο, καθώς και από τα φορολογικά μέτρα που λαμβάνονται για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της κατανάλωσης τόσο σε ελληνικό όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.»
Σύμφωνα με την επικεφαλής οικονομολόγο της EBRD, Beata Javorcik, η περιοχή όπου επενδύει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, όπως εξάλλου και όλος ο κόσμος, είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πρόκληση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Αυτό που άρχισε ως υγειονομική κρίση έγινε οικονομική κρίση και σχεδόν όλες οι οικονομίες της περιοχής αναμένεται να υποστούν μια σημαντική ύφεση φέτος».
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, «οι οικονομίες στις περιφέρειες της EBRD ενδέχεται να συρρικνωθούν κατά μέσο όρο κατά 3,5% φέτος, με πιθανή ανάκαμψη 4,8% το 2021, προειδοποιώντας ότι οι προβλέψεις υπόκεινται σε «άνευ προηγουμένου αβεβαιότητα».
Οι προβλέψεις βασίζονται σε ένα σενάριο που προβλέπει σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και την επιστροφή στην κανονικότητα κατά το β’ εξάμηνο του έτους, αν και λαμβάνει υπόψη το πλήγμα που υπάρχει στη ζήτηση, κυρίως για τους κλάδους τουρισμού και φιλοξενίας.
Ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη απώλεια ΑΕΠ από άλλες.
Η Αλβανία αναμένεται να δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα με συρρίκνωση 9% το 2020, εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησής της από την παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων για την ιταλική βιομηχανία μόδας, καθώς και τα εμβάσματα και τον τουρισμό.
Η οικονομία της Ρωσίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,5%, καθώς η απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου επιδείνωσε τα δεδομένα, δημιουργώντας μια ζοφερή εικόνα της εξάπλωσης του ιού σε ολόκληρη τη χώρα.
Η Τουρκία αναμενεται να σημειώσει κάπως ηπιότερη συρρίκνωση της τάξης του 3,5% λόγω του ότι το lockdown επιβάλλεται μόνο τα σαββατοκύριακα, επιτρέποντας τη συνέχιση του μεγαλύτερου μέρους της οικονομικής δραστηριότητας.