Η επόμενη ψηφοφορία στη Βουλή θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δοκιμασία που έχει περάσει ο Αλέξης Τσίπρας έως τώρα, εκτιμούν οι αναλυτές του Economist Intelligence Unit σε σημερινό σημείωμά τους.
Έπειτα από τη συμφωνία στη Μάλτα για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, το EIU επισημαίνει πως είναι αβέβαιο το χρονοδιάγραμμα για το staff level agreement καθώς και το τι ακριβώς αναμένεται από την ελληνική πλευρά. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση της Βουλής για τις μεταρρυθμίσεις και υπάρχει κίνδυνος να χάσει την πλειοψηφία της και να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές», αναφέρει η ανάλυση, αναφέρει το ependisinews.
Σύμφωνα με τον Economist, η κομματική πειθαρχία είναι όλο και πιο δύσκολο να επιβληθεί. «Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει φυγόκεντρες δυνάμεις και επομένως είναι κρίσιμο η όποια συμφωνία να έχει τη συγκατάθεση των μελών του κόμματος, προκειμένου αυτό να κρατηθεί ενωμένο». Η ανάλυση θυμίζει ότι το γενικό πλαίσιο της συμφωνίας με τους πιστωτές παρουσιάστηκε στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στις 9 Απριλίου, όπου έπειτα από μία ημέρα διαβουλεύσεων, εκδόθηκε ανακοίνωση 11 σημείων, στην οποία αναφερόταν ότι το κόμμα πέτυχε μια νίκη στις διαπραγματεύσεις, αποτρέποντας την αύξηση του ορίου των απολύσεων.
«Το ερώτημα είναι εάν οι απλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξουν τον ηγέτη του κόμματος όταν θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή τα αμφιλεγόμενα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους πιστωτές στην Ευρωζώνη, και τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερες περικοπές στις δαπάνες και τις συντάξεις», τονίζει ο Economist. Για να καταλήξει: «Ο κ. Τσίπρας χειρίζεται επιδέξια την πολιτική και έχει καταφέρει να κρατήσει υπό στενό έλεγχο το κόμμα του. Η επόμενη ψηφοφορία στη Βουλή ίσως αποδειχθεί η μεγαλύτερη δοκιμασία που έχει περάσει στο εσωτερικό, μέχρι στιγμής».