Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές –το Eurogroup, το ESM, το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση- συμφώνησαν να καταφύγουν στις αυταπάτες για να μην πυροδοτήσουν πολιτικά προβλήματα, εν όψει των κρίσιμων εκλογών στην Ευρώπη, είναι το συμπέρασμα των αναλυτών του Economist Intelligence Unit από το Eurogroup της Δευτέρας.
«Παραμένουμε επιφυλακτικοί για τις πιθανότητες επιτυχίας του προγράμματος του ESM και δεν πιστεύουμε ότι είναι δυνατό να κρατηθούν υπό έλεγχο οι πολιτικές δυσκολίες της Ελλάδας επ΄ άπειρο», τονίζει η σχετική ανάλυση.
Σύμφωνα με το EIU, όλες οι πλευρές είναι πρόθυμες να παραστήσουν ότι πραγματοποιείται πρόοδος, γιατί αντιμετωπίζουν διάφορες πολιτικές πιέσεις. Οι τρεις μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης –η Ολλανδία του Dijsselbloem, η Γαλλία και η Γερμανία- πηγαίνουν στις κάλπες φέτος. «Κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να αντιμετωπίσει την έκρηξη των ερωτημάτων για την ελληνική διάσωση τους επόμενους μήνες», αναφέρεται.
Και από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει στις δημοσκοπήσεις και είναι βαθιά διχασμένος για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την κυβέρνηση.
Για τώρα, η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι κάνει πρόοδο, αλλά οι εντάσεις αρχίζουν να φαίνονται, με τον Economist να εκτιμά ότι οι πρόωρες εκλογές ίσως γίνουν αναπόφευκτες.
Το ΔΝΤ, από την άλλη, δεν στηρίζει επίσημα το πρόγραμμα, αλλά δεν θέλει να κατηγορηθεί για την κατάρρευσή του.
Οι Γερμανοί είναι αποφασισμένοι να αποφύγουν την όποια αντιπαράθεση για την Ελλάδα έως τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, και επομένως θα παραστήσουν ότι γίνεται πρόοδος, ενώ το αντίθετο είναι προφανές, τονίζει ο Economist.
«Οι αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν σκληρά να παραστήσουν ότι κέρδισαν κάτι από το Eurogroup της 20ηςΦεβρουαρίου, όταν στην πραγματικότητα αυτοί έδωσαν τα πάντα, παραβιάζοντας τις προηγούμενες υποσχέσεις τους να μην δεσμευτούν για νέα μέτρα λιτότητας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ο Economist εκτιμά ότι οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά –και συγκεκριμένα οι μαζικές απολύσεις- ενδέχεται να αποδειχθούν το σημείο που θα ρίξει την κυβέρνηση. «Κάποια μέλη του κόμματος ίσως να καταλήγουν στην άποψη ότι είναι καλύτερο να βρίσκονται στην αντιπολίτευση, παρά σε μια κυβέρνηση που εφαρμόζει ένα πρόγραμμα το οποίο δεν πιστεύουν και το οποίο καταστρέφει τη στήριξη προς το κόμμα», εξηγούν οι αναλυτές.
Η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όσο καθυστερούν οι διαπραγματεύσεις, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να πάει κάτι στραβά. Την ίδια στιγμή, οι καθυστερήσεις προκαλούν περαιτέρω ζημιά στην εμπιστοσύνη και κινδυνεύουν να σπρώξουν την οικονομία και πάλι σε ύφεση.