Η δισφαινόλη Α απαγορεύεται πλέον να έρχεται σε επαφή με τρόφιμα. Από τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει την παρουσία αυτού του ενδοκρινικού διαταράκτη στα δοχεία τροφίμων. Η χημική αυτή ουσία βρίσκεται σε κονσέρβες, δοχεία τροφίμων και μπουκάλια νερού και μπορεί να καταλήξει σε τρόφιμα.
«Η δισφαινόλη Α έχει καταχωρηθεί ως ουσία πολύ μεγάλης ανησυχίας στο πλαίσιο του REACH, της νομοθεσίας της ΕΕ για τα χημικά προϊόντα, της εμβληματικής νομοθεσίας της ΕΕ για τα χημικά προϊόντα, από το 2006 για τις ιδιότητές της ως τοξική για την αναπαραγωγή και για τις ενδοκρινικές διαταραχές της για την ανθρώπινη υγεία από το 2017. Αυτές είναι λοιπόν οι κύριες ανησυχίες σχετικά με τη δισφαινόλη Α και συνδέεται με προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος του μαστού, οι νευροσυμπεριφορικές διαταραχές και ο διαβήτης», είπε στο Euronews η Σάντρα Τζεν, επικεφαλής του προγράμματος για την υγεία και τις χημικές ουσίες, HEAL της ΜΚΟ Συμμαχία για την υγεία και το περιβάλλον.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρωτοπόρος στην απαγόρευση των δισφαινολών. Όμως η απαγόρευση είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς επιστημονικής και πολιτικής διαδικασίας, η οποία, κατά την άποψη της ΜΚΟ, διαρκεί πάρα πολύ.
Η ΜΚΟ ελπίζει ότι η ΕΕ θα καταλήξει σε συμφωνία για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της απαγόρευσης της δισφαινόλης Α. Το επόμενο στάδιο θα μπορούσε να αφορά τα παιδικά παιχνίδια.