Στις ενέργειες και την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιον των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Έκανε μάλιστα αναφορά στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα από τα Κατεχόμενα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο δείπνο των ηγετών της ΕΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης.
Επιπλέον, εξέφρασε στους ομολόγους του την ικανοποίησή του για τη στήριξη και τη σχετική αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ είχε εκφράσει δημόσια την ικανοποίησή του για τις αναφορές στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου .
«Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία, αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της ΕΕ και να επιστρέψει σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Ελπίζω να εισακούσει η Τουρκία αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αυτούς τους μήνες, με μοναδική υπαίτιο τη γείτονα χώρα» προσέθεσε.
Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία
Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας».
Τονίζεται, δε, ότι «η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ».
Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο.