Την απόφαση της Κομισιόν που έδωσε πράσινο φως στο πιστοποιητικό εμβολιασμού για ιατρικούς σκοπούς χαιρετίζει η ελληνική κυβέρνηση κάνοντας λόγο για πρώτο βήμα υλοποίησης της πρότασης Μητσοτάκη.
«Το πρώτο βήμα υλοποίησης της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, έγινε σήμερα. Τα κράτη- μέλη, με την υποστήριξη της Κομισιόν, συμφώνησαν στις κατευθυντήριες γραμμές για την έκδοση τυποποιημένων κοινών ευρωπαϊκών πιστοποιητικών για ιατρικούς λόγους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και προσθέτει:
«Πρόκειται για μια σημαντική αρχή. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η διεύρυνση της χρήσης τους ώστε να διευκολύνονται οι Ευρωπαίοι πολίτες στα ταξίδια τους, όταν σημαντικό ποσοστό θα έχει εμβολιαστεί. Σε πείσμα κάποιων στην Ελλάδα, η υλοποίηση της πρότασης του Πρωθυπουργού προχωράει βήμα-βήμα κι όσο νωρίτερα γίνει πράξη τόσο το καλύτερο για όλους».
Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ, με την υποστήριξη της ίδιας, ενέκριναν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τα αποδεικτικά εμβολιασμού για ιατρικούς σκοπούς.
Οι κατευθυντήριες γραμμές αφορούν κυρίως τον εμβολιασμό κατά της νόσου Covid-19, αλλά ενδέχεται μελλοντικά να χρησιμοποιούνται ως βάση για την απόδειξη του γενικότερου εμβολιαστικού ιστορικού.
Οι κατευθυντήριες γραμμές αποσκοπούν στην υποστήριξη της διαλειτουργικότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού, δηλαδή στην ομοιομορφία του περιεχομένου τους και στη θέσπιση ενός ελάχιστου συνόλου δεδομένων για το κάθε πιστοποιητικό.
Ορίζουν επίσης τη βάση ενός πλαισίου εμπιστοσύνης που θα διασφαλίζει τη γνησιότητα και την ακεραιότητα των πιστοποιητικών, ζήτημα για το οποίο θα συνεχιστούν οι εργασίες στο δίκτυο eHealth με στόχο τον περαιτέρω προσδιορισμό των αναγκαίων μέτρων προστασίας και ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων.
Οι κατευθυντήριες γραμμές στοχεύουν στη διαμόρφωση ενός συστήματος που θα μπορεί να εξυπηρετεί τόσο τα έντυπα όσο και τα ψηφιακά μέσα, εξασφαλίζοντας ευελιξία και συμβατότητα με τις υφιστάμενες εθνικές λύσεις, καθώς και αυστηρή προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε ότι «τα διαλειτουργικά πιστοποιητικά εμβολιασμού θα αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο για τους πολίτες, τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όσο και όταν θα την έχουμε ξεπεράσει».
Οι κατευθυντήριες γραμμές προέκυψαν μέσα από συζητήσεις και προβληματισμούς στο δίκτυο eHealth, καθώς και από τις πρώτες διαβουλεύσεις με την επιτροπή υγειονομικής ασφάλειας, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).