Τα έσοδα από τουρισμό και έμμεσους φόρους, αλλά και η σταδιακή μείωση του βάρους για τις επιδοτήσεις των τιμολογίων του ρεύματος λόγω της ρήτρας εξοικονόμησης στις υψηλές καταναλώσεις και επιμέρους μεταρρυθμίσεις στην τιμολόγηση της χονδρικής, δημιουργούν νέο δημοσιονομικό χώρο για νέες παρεμβάσεις.
Τα χρήματα αυτά, τα οποία θα μπουν στα δημόσια ταμεία το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου, που παραδοσιακά παρουσιάζει μια κάμψη σε σχέση με το 3ο όταν έχουμε το αποκορύφωμα της τουριστικής κίνησης.
Από την άλλη, η επιμονή του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα συντηρεί και το πλεόνασμα στους έμμεσους φόρους, το οποίο μόνο για τον Αύγουστο όταν ο πληθωρισμός ήταν στο 11,3% έφτασε τα 300 εκ ευρώ.
Ίδια προβλέπεται ότι θα είναι σε μέσα επίπεδα και η υπέρβαση σε μηνιαία βάση , μέχρι και το τέλος του χρόνου. Συνεπώς, μόνο από τους έμμεσους φόρους από τώρα μέχρι και το τέλος χρόνου αναμένεται ένα πλεόνασμα φόρων γύρω στο 1,1-1,2 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται και ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 100-150 εκατ. ευρώ από την αύξηση εισπραξιμότητας των τακτικών άμεσων φόρων για εισόδημα και ΕΝΦΙΑ.
Προτεραιότητα σε ρεύμα - θέρμανση
Προς το παρόν το οικονομικό επιτελείο τηρεί "σιγήν ιχθύος" για το πώς θα χρησιμοποιηθεί ο νέος δημοσιονομικός χώρος, δίνοντας προτεραιότητα στην κάλυψη των ενισχύσεων για τις ανάγκες θέρμανσης.
Παράλληλα, βασικοί αστάθμητοι παράγοντες θα παραμείνουν και το επόμενο διάστημα η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και - βέβαια - η τιμή του φυσικού αερίου. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει πρόβλεψη για αποθεματικό 1 δισ. ευρώ για την κάλυψη αναγκών το 2023. Το αν το ποσό αυτό θα είναι αρκετό θα εξαρτηθεί και από τις αποφάσεις για την ανάσχεση των υψηλών τιμών ενέργειας σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο, οι οποίες παρά την καθυστέρηση που υπήρξε αναμένεται να έχουν ληφθεί μέχρι και το τέλος του έτους.
Οι νέες παρεμβάσεις
Η συζήτηση για νέες παρεμβάσεις, εκτός από τα μέτρα στήριξης απέναντι στις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, αναμένεται ότι θα αρχίσουν να εξετάζονται μετά τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν στις αρχές Νοεμβρίου, που αναμένεται να κάνουν πρόβλεψη μεγαλύτερη από 5,3% για την ανάπτυξη του 2022.
Αν υπάρξει κεντρική απόφαση για τη χρηματοδότηση κάποιου - ή κάποιων - από τα μέτρα που είχαν φτάσει ως εισηγήσεις στο Μαξίμου ενόψει της ΔΕΘ αλλά αναβλήθηκαν, αυτό θα ανακοινωθεί πριν το τέλος του χρόνου. Πάντως, ένα θέμα που επισημαίνουν και τα τεχνικά κλιμάκια το θεσμών και αναμένεται να συζητηθεί και σήμερα στη συνάντηση με τους επικεφαλής των ομάδων των θεσμών στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας, θα είναι το θέμα της απόδοσης των αναδρομικών των συντάξεων σε ό,τι αφορά τις επικουρικές και τα δώρα που περικόπηκαν το 2012.
Τούτο διότι είναι ένα τα θέματα που επισημαίνεται σε τακτική βάση από τους εκπροσώπους των δανειστών, ως ένας από τους δημοσιονομικούς κινδύνους για την Ελλάδα.