«Σενάρια έρχονται και σενάρια φεύγουν». Έτσι χαρακτηρίζουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τις διάφορες διαρροές που έχουν τη δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα για νέες ρυθμίσεις χρεών σε εφορία και ταμεία με ορισμένες μάλιστα να κάνουν λόγο για επαναφορά των 120 δόσεων όχι μόνο για εκείνους που την έχασαν λόγω αδυναμίας αλλά για όλους τους οφειλέτες.
Σε αυτά τα σενάρια τα ίδια στελέχη ζητούν από τους οφειλέτες να κρατούν μικρό καλάθι καθώς η όποια συζήτηση γίνεται πρώτον δεν είναι ερήμην των Βρυξελλών και δεύτερον δεν μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με την κουλτούρα πληρωμών που η αλήθεια είναι ότι έχει χαθεί τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό.
Ρυθμίσεις
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΟΤ, στο υπουργείο Οικονομικών δεν εξετάζουν καμία ουσιαστική αλλαγή στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 μηνιαίων δόσεων και οι οφειλέτες ούτε φυσικά υπάρχει το ενδεχόμενο να έρθει μία νέα ρύθμιση 120 δόσεων, και αυτό διότι δεν θέλουν να υπάρξουν, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδια στελέχη, «σοβαρές παρενέργειες στα δημόσια έσοδα από ένα λάθος μήνυμα που θα επηρεάσει αρνητικά την κουλτούρα πληρωμών προς το δημόσιο ή το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μία νέα χειρότερη γενιά κόκκινων δανείων».
Δεύτερη ευκαιρία
Ήδη, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η φιλολογία που υπάρχει το τελευταίο διάστημα ότι θα έρθουν νέες γενναίες ρυθμίσεις οφειλών, έχει οδηγήσει χιλιάδες πολίτες με χρέη σε εφορία και ταμεία να μην προχωρούν όχι μόνο στην αποπληρωμή τους αλλά ούτε και στη ρύθμισή τους δημιουργώντας πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτό που εξετάζεται είναι κατηγορίες πολιτών που ενώ ήταν σε κάποια ρύθμιση πριν ή και κατά τη διάρκεια της πανδημίας και λόγω της οικονομικής κρίσης που τους βρήκε δεν κατάφεραν να αποπληρώσουν κάποιες δόσεις και βγήκαν εκτός, να ξαναμπούν αλλά με νέους όρους. Ουσιαστικά θα δοθεί μία νέα ευκαιρία σε εκείνους που είχαν ενταχθεί στις 100 ή τις 120 δόσεις να συνεχίσουν να αποπληρώνουν τα χρέη τους αλλά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σύνολο των δόσεων αποπληρωμής δεν θα φθάσει το αρχικό σχέδιο των 100 ή των 120 δόσεων.
Για παράδειγμα, αν κάποιος είχε μπει στη ρύθμιση των 120 δόσεων στις αρχές του 2020 και λίγους μήνες μετά δεν κατάφερε να αποπληρώσει κάποιες δόσεις και πετάχτηκε εκτός ρύθμισης, αυτό που εξετάζεται είναι να του δοθεί η ευκαιρία πληρώνοντας κάποιες δόσεις να ενταχθεί και πάλι σε ένα νέο πλαίσιο πολλών δόσεων οι οποίες μπορεί συνολικά να φθάνουν π.χ. τις 72. Ο λόγος που δύσκολα θα αναβιώσει η ρύθμιση των 120 δόσεων είναι μεταξύ άλλων η αντίδραση των Βρυξελλών. Μπορεί η Ελλάδα να βγήκε από την μεταμνημονιακή εποπτεία αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να παίρνει αποφάσεις χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις αντιδράσεις των Βρυξελλών και στο θέμα ρυθμίσεων χρεών είναι πολύ συγκεκριμένες. Δεν δέχονται να «σέρνονται» χρέη σε εφορίες και ταμεία για πολλά έτη και να περνάει το μήνυμα ότι μπορεί κάποιος να χρωστάει και να πληρώσει σε βάθος 10ετίας.
Τα στοιχεία
Από την άλλη, όμως, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι τα χρέη μήνα με το μήνα αυξάνονται και αν δεν υπάρξει μία νέα γενναία ρύθμιση οφειλών αυτά απλώς θα συσσωρεύονται και δεν θα αποπληρωθούν ποτέ. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων εσόδων τα χρέη που δημιουργήθηκαν το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022 από πολίτες και επιχειρήσεις ανήλθαν σε 7,3 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 6,7 δισ. ευρώ αφορούν απλήρωτους φόρους, ποσό το οποίο οφείλουν περισσότεροι από 4,230.000 φορολογούμενοι. Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία έχουν φθάσει τα 113,38 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 39,34 δισ. ευρώ οφείλουν φυσικά πρόσωπα και τα υπόλοιπα 74,04 δισ. ευρώ οι επιχειρήσεις. Από τη φορολογική διοίκηση αναφέρουν ότι το πραγματικά εισπράξιμο ποσό διαμορφώνεται σε 87,11 δισ. ευρώ δηλαδή ανεπίδεκτο είσπραξης είναι 26,2 δισ. ευρώ.
Η ΑΑΔΕ
Στο υπουργείο Οικονομικών, περιμένουν τα τελικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το πόσοι τελικά έχουν χάσει τις ρυθμίσεις χρεών τα χρόνια της πανδημίας, ώστε να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις επανένταξης τους σε ένα νέο καθεστώς ρύθμισης με πολλές δόσεις αποπληρωμής. Συνολικά, στις ρυθμίσεις των 100 δόσεων, των 120 δόσεων, των 72 δόσεων των χρεών πανδημίας και στην πάγια ρύθμιση 24-48 δόσεων έχουν ενταχθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές 5,3 δισ. ευρώ. Από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα ενώ το υπόλοιπο 46,5% από νομικά πρόσωπα. Το 36,4% του ρυθμισμένου υπολοίπου (1,932 δισ. ευρώ) προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή από 5.001 έως 50.000 ευρώ, ενώ το 26,2% του ρυθμισμένου υπολοίπου προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή από 50.001 έως 300.000 ευρώ.
Οι οφειλέτες των 120 δόσεων
Μόνο στη ρύθμιση των 120 δόσεων είχαν ενταχθεί πάνω από 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Το πιθανότερο είναι να αναβιώσει η ρύθμιση των 36 άτοκων δόσεων ή των 72 δόσεων με επιτόκιο 2,5% για όσους είχαν ενταχθεί την περίοδο της πανδημίας και βρέθηκαν εκτός. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορούσε οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που βεβαιώθηκαν το διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021 και είχαν ενταχθεί φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν πληγεί από την πανδημία.
Η πάγια ρύθμιση
Όσον αφορά την πάγια ρύθμιση, αρμόδιες πηγές επιμένουν ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν οι δόσεις αποπληρωμής που σήμερα είναι έως 24 δόσεις για οφειλές σε φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρους και τέλη σε εφορία – τελωνεία και σε έως 48 δόσεις για φόρους κληρονομιάς και για φορολογικά ή τελωνειακά πρόστιμα.
Σημειώνεται ότι αν κάποιος χρωστάει χρήματα στην εφορία και εισέλθει στην ηλεκτρονική ρύθμιση χρεών θα διαπιστώσει ότι όλες οι παλαιότερες ρυθμίσεις έχουν την ένδειξη «απενεργοποιημένες» και η μόνη που είναι ενεργή αφορά στην πάγια ρύθμιση.