Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τις φοροαπαλλαγές και γιατί απειλούνται με πρόστιμα!
Εκτεταμένες διασταυρώσεις και υποσχέσεις για πολλές... εκπλήξεις επιφυλάσσει σε αρκετές κατηγορίες φορολογουμένων η Εφορία, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων.
Τα άδεια ταμεία λόγω των μειωμένων εισπράξεων φόρων και των αυξημένων δαπανών για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν ανοίξει την... όρεξη του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ζητεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να εντείνει τις διασταυρώσεις, προκειμένου να ελέγξει αδήλωτα αλλά και δηλωμένα εισοδήματα.
Σε πρώτη φάση το Taxisnet με τα προσυμπληρωμένα στοιχεία των δηλώσεων που έχει αντλήσει από διάφορους φορείς κάνει την πρώτη τυπική διασταύρωση, έτσι ώστε να υποβληθεί η δήλωση, αλλά τα... καλύτερα έρχονται στη συνέχεια.
Η ΑΑΔΕ μέσα από την εγκύκλιο που εξέδωσε για τις φορολογικές δηλώσεις και τις 76 πιο συνήθεις απορίες των φορολογουμένων στα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και Ε9 προϊδεάζει για τους φορολογούμενους που θα βρεθούν στο στόχαστρο του σχεδίου πάταξης της φοροδιαφυγής. Σε πρώτο πλάνο τίθενται τα εισοδήματα που... δεν θα δηλωθούν και τα οποία θα περάσουν από... ψιλό "κόσκινο"!
Στο... μικροσκόπιο
Η Εφορία θα θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα τον έλεγχο των ενισχύσεων που δόθηκαν το 2020, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.
Έτσι, πολλοί πληγέντες κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή και σε συνδυασμό με τη δήλωση άλλων κωδικών να κληθούν από την Εφορία, προκειμένου να δικαιολογήσουν τα... αδικαιολόγητα.
Οι έλεγχοι με τις παράνομες ενισχύσεις, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, την ΕΡΓΑΝΗ και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, δίνουν το στίγμα των προθέσεων για την Εφορία, καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι θα αποκαλυφθούν πολλά! Το TAXIS είναι φορτωμένο με προγράμματα, τα οποία θα διενεργούν πολυσύνθετες διασταυρώσεις με βάση και τα δηλωθέντα στοιχεία του φορολογούμενου από άλλες πηγές.
Ο κλασικός τρόπος θέλει τους φορολογούμενους να επιβεβαιώνουν ή να διορθώνουν τα στοιχεία με τα οποία ενημερώνουν το σύστημα διάφοροι φορείς και στη συνέχεια πιάνει... δουλειά το TAXIS, το οποίο διαθέτει τα δικά του... μυστικά και ντοκουμέντα, προκειμένου να αποκαλύψει περιπτώσεις... παράκαμψης και παραβίασης της φορολογικής νομοθεσίας.
Αν η Εφορία ανακαλύψει... περίεργα πράγματα, τότε στέλνει ηλεκτρονικό μήνυμα στον λογαριασμό του φορολογούμενου στο TAXISNET, ο οποίος, ακολούθως, θα μπει στην... επικίνδυνη διαδικασία να προσκομίσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, προκειμένου να αποδείξει στην Εφορία ότι αυτός έχει το δίκιο με το μέρος του.
Στην περίπτωση που η φορολογική αρχή δεν πειστεί, τότε ο φορολογούμενος καλείται να υποβάλει τροποποιητική δήλωση και να πληρώσει τα προβλεπόμενα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.
Τεκμήρια, αποδείξεις και... άλλα
Τα τεκμήρια και οι αποδείξεις αναμένεται να... κάψουν φέτος αρκετό κόσμο, ο οποίος δεν εντάσσεται στους ωφελούμενους των μέτρων κρατικής στήριξης και θα φορολογηθεί σαν να πρόκειται για μια κανονική περίοδο!
Έτσι, στο μάτι των τεκμηρίων και των πληρωμών με ηλεκτρονικά μέσα θα τεθούν δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες που δεν εντάσσονται στους πληττόμενους, καθώς και πλήθος συνταξιούχων που κατοικούν σε περιοχές με πληθυσμό άνω των 1.000 κατοίκων και είναι κάτω των 70 ετών.
Από την άλλη, θα γίνουν διασταυρώσεις με τα στοιχεία όσων υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ είχαν κανονική δραστηριότητα. Επιπλέον, θα γίνουν διασταυρώσεις για τον εντοπισμό διαφορών μεταξύ συνολικών ετησίων εκροών δηλώσεων ΦΠΑ σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2019 (οικονομικό έτος 2020).
Εκτεταμένες θα είναι και οι διασταυρώσεις που αφορούν στις δηλώσεις Ε-9, οι οποίες υποβλήθηκαν για πρώτη φορά κατά την περυσινή χρονιά, καθώς και οι τροποποιητικές.
Επίσης, μεγάλη προσοχή απαιτείται από χιλιάδες συνταξιούχους που έλαβαν πέρυσι αναδρομικά και θα πρέπει να τα δηλώσουν, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, απειλούνται με πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Εξάλλου, ενδελεχείς αναμένεται να είναι οι έλεγχοι σε εισοδήματα που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό, στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, καθώς και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, έστω και αν η περυσινή χρονιά ήταν καταστροφική για το Airbnb.
Προσοχή στα δικαιολογητικά
Μεγάλο κίνδυνο απώλειας φοροαπαλλαγών ή μη αναγνώρισης δαπανών αντιμετωπίζουν χιλιάδες φορολογούμενοι, οι οποίοι θα πρέπει να προσκομίσουν τα σχετικά δικαιολογητικά στην Εφορία, εφόσον τους τα ζητήσει.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, αν δεν προσκομιστούν τα στοιχεία εντός 15 ημερών με συστημένη επιστολή ή ηλεκτρονικό ταχυδρομιείο (e-mail), τότε θα υπάρξει ακύρωση απαλλαγών, ενώ προβλέπεται και η επιβολή προστίμου 100 ευρώ!
Μάλιστα, αν οι παραβάσεις είναι πολύ σοβαρές, τότε τα πρόστιμα επιβάλλονται κατά περίπτωση. Δηλαδή 100 ευρώ επί δύο, τρεις, πέντε και... δέκα φορές!
Μόλις περάσει η προθεσμία για τον φορολογούμενο, τότε θα προχωράει κανονικά η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, κάτι που σημαίνει ότι θα διαγραφούν ή θα διορθωθούν τα ποσά που αφορούν σε φορολογική απαλλαγή και μείωση φόρου, τα οποία δεν καλύπτονται από ηλεκτρονικά αρχεία.
Έτσι, ο φορολογούμενος θα δει τις φοροαπαλλαγές και τις μειώσεις φόρων να πηγαίνουν... περίπατο, καθώς δεν θα αντιστοιχίζονται με τα στοιχεία της ηλεκτρονικής δήλωσης.
Σημειώνεται ότι, όταν γίνει τροποποιητική δήλωση και ζητηθούν από την Εφορία τα σχετικά δικαιολογητικά συγκεκριμένων κωδικών, τότε ο φορολογούμενος πρέπει να στείλει μόνον αυτά με συστημένη επιστολή ή e-mail.
Τέλος, όταν κάποιος φορολογούμενος υποβάλει δήλωση με επιφύλαξη, τότε είναι υποχρεωμένος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της να προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία που να δικαιολογούν τους ισχυρισμούς του, καθώς και τον λόγο για τον οποίο επιφυλάσσεται.