Το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ άντλησε τελικά το Δημόσιο μέσω νέας της έκδοσης του νέου πενταετούς ομολόγου.
Στη διαδικασία του βιβλίου προσφορών εμφανίστηκε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς οι προσφορές έφτασαν τα 19,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση με αποτέλεσμα το ύψος του επιτοκίου να «κλειδώσει» στο 3,92%. Ας σημειωθεί ότι η αρχική εκτίμηση είχε οριστεί στο mid – swap + 95 μονάδες βάσης, δηλαδή στην περιοχή του 3,97%.
Την όλη διαδικασία «έτρεξαν» οι τράπεζες Paribas, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και η Πειραιώς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) άντλησε από 2 έως 2,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του φετινού προγράμματος εκδόσεων.
Η νέα έκδοση κρατικού χρέους επήλθε μία ημέρα μετά την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου, κάτι που αποτυπώνει τη μέριμνα του υπουργείου Οικονομικών να αποφύγει τυχόν μελλοντικές αναταράξεις στην αγορά ομολόγων.
Καθώς ο εκλογικός σχεδιασμός προβλέπει, ουσιαστικά, τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης τον Ιούλιο, ο ΟΔΔΗΧ θέλησε να κάνει τώρα την κίνησή του. Άλλωστε, στόχος είναι, μεταξύ άλλων, και η διατήρηση μιας τακτικής παρουσίας στις αγορές, η οποία δείχνει κανονικότητα. Είχε προηγηθεί έκδοση 10ετούς ομολόγου στις 17 Ιανουαρίου, μέσω του οποίου το ελληνικό δημόσιο άντλησε 3,5 δισ. ευρώ, με τις προσφορές να διαμορφώνονται στα 21,9 δισ. ευρώ και το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,4%.
Με τη νέα έκδοση, πρακτικά, έχει καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος του φετινού στόχου για δανεισμό από τις αγορές, ο οποίος για το σύνολο του έτους έχει τεθεί στα 7 δισ. ευρώ – και στα 8 δισ. ευρώ εάν προκύψει έκδοση πράσινου ομολόγου.
Άλλωστε, αυτήν την περίοδο, η αγορά χαρακτηρίζεται από μια σχετική νηνεμία, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να κυμαίνεται στην περιοχή του 4,1% – 4,2%. Τα spreads (απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση), δε, καθορίζονται σταθερά κάτω του ψυχολογικού ορίου των 200 μονάδων βάσης.
Ας σημειωθεί ότι οι δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2023 καθορίζονται στα 15,4 δισ. ευρώ, με τον ΟΔΔΗΧ να στοχεύει στην άντληση 7 δισ. ευρώ από τις αγορές. Τα υπόλοιπα χρήματα θα προέλθουν από άλλες πηγές (αποκρατικοποιήσεις κ.α.).