Εκρηκτική είναι η αύξηση στις τιμές των τροφίμων, που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο, συνεχίζοντας όμως την ανοδική τάση των τελευταίων περίπου δύο ετών. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Εθνών, ο δείκτης που παρακολουθεί τα πιο βασικά είδη τροφίμων αναρριχήθηκε στις 140,7 μονάδες τον Φεβρουάριο έναντι 135,4 τον Ιανουάριο. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η αύξηση αυτή αποτυπώνει τον αντίκτυπο μολις λίγων ημερών από την ρωσική εισβολή.
Κατά τα άλλα η ανοδική πορεία των τιμών είχε αρχίσει προ πολλού και μπορεί να αποδοθεί στις δυσκολίες και τα εμπόδια που προκάλεσε στην εφοδιαστική αλυσίδα η πανδημία. Παράλληλα, οι τιμές αναρριχήθηκαν υψηλότερα το τελευταίο δίχρονο και λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της απώλειας βιοποικιλότητας. Στους τρεις αυτούς λόγους απέδωσαν τουλάχιστον οι υπουργοί Γεωργίας της G7 την αύξηση των τιμών, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων στις εξαγωγές.
The FAO Food Price Index and individual commodity price indices, to Feb 2022#AFPgraphics @AFP pic.twitter.com/rJ68u6zTCm
— AFP News Agency (@AFP) March 15, 2022
Συγκεκριμένα τρόφιμα
Στον δείκτη του FAO, που παρακολουθεί τα σπουδαιότερα εμπορεύματα του πλανήτη, διαφαίνεται μεγάλη αύξηση στις τιμές των φυτικών ελαίων, των δημητριακών, των γαλακτοκομικών προϊόντων και του κρέατος. Ιδίως οι τιμές των εδώδιμων ελαίων αυξήθηκαν κατά 8,5% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, αγγίζοντας ιστορικό υψηλό.
Ακολουθούν τα δημητριακά με αύξηση της τάξης του 3% σε σχέση με τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα η τιμή του καλαμποκιού έκανε ράλι περίπου 5,1%, λόγω ανησυχιών για τις σοδειές στην Νότιο Αμερική.
Όσον αφορά τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ο δείκτης FAO αυξήθηκε κατά 6,4% για έκτο συναπτό μήνα, ενώ οι τιμές κρέατος κατέγραψαν άνοδο 1,1% τον Φεβρουάριο, φτάνοντας στις 11,6 μονάδες.