Εντός του Ιουλίου προσδιορίζεται η έναρξη του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων, μεταξύ των οποίων νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ το φθινόπωρο δρομολογείται και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις» για περισσότερες από 9.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτιρίων επιχειρήσεων.
Το νέο «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις» θα χρηματοδοτεί:
-την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, καθώς και την αντικατάσταση συστημάτων ψύξης και θέρμανσης (κλιματιστικά).
-την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες επιχειρήσεων ή και σε όμορα οικόπεδα, ώστε να εξασφαλίζεται ενεργειακή αυτάρκεια σε συνδυασμό με την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης.
-την αντικατάσταση παλαιών κλιματιστικών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης για μείωση του ενεργειακού κόστους.
Τα κονδύλια του προγράμματος προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για δύο νέες παρεμβάσεις που εντάσσονται στην ευρύτερη στρατηγική για θωράκιση από την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους.
Στόχος είναι η εξοικονόμηση 230.000 MWh έως το τέλος του 2025, προκειμένου να επιτευχθεί η σταδιακή μετατροπή των κτιρίων σε υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Εκτιμάται πως τα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο από την εξοικονόμηση ενέργειας θα αγγίξουν τα 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα
Κριτήρια για την επιλογή και την ένταξη των έργων στο πρόγραμμα αποτελούν:
-η επαρκής τεκμηρίωση της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης,
-ο ολοκληρωμένος και λειτουργικός χαρακτήρας των προτεινόμενων έργων που πρέπει να συμμορφώνονται με τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ,
-η επαρκής τεχνική τεκμηρίωση των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων στο κέλυφος και στα τεχνικά συστήματα του κτιρίου,
-η κατάθεση τεκμηριωμένου προϋπολογισμού και χρονοδιαγράμματος υλοποίησης,
-η οικονομική βιωσιμότητα, και η εκπόνηση Σχεδίου Ενεργειακής Απόδοσης, όπου απαιτείται από τον νόμο.