Έχοντας ζήσει περί τα 17 χρόνια στη Γαλλία και το γαλλόφωνο Βέλγιο, με πραγματική περιέργεια αποφάσισα να παρακολουθήσω την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι, το αποκαλούμενο και «Πόλη του Φωτός». Με μεγάλο ενδιαφέρον έτσι, «στήθηκα» μπροστά στην τηλεόραση επί τέσσερεις ώρες, μαζί με , εγγόνια και ανίψια, ηλικίας 12-21 ετών, τα οποία δεν γνωρίζουν τη Γαλλία όσο ο υπογράφων.
Γράφει ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος
Όταν τελείωσε το τεχνολογικά εντυπωσιακό «υπερθέαμα», ρώτησα τους εγγονούς και δυό ανήψια πρώτον τι είχαν συγκρατήσει από την τετράωρη τελετή και δεύτερον τι είχαν καταλάβει και τι κατά τη γνώμη τους θα είχαν συγκρατήσει οι τηλεθεατές στη Ν. Υόρκη, τη Σιγκαπούρη, τη Βαρσοβία, το Νέο Δελχί, το Γιοχάνεσμπουργκ το Ντουμπάϊ και την Αυστραλία.
Μια πρώτη γενική απάντηση ήταν ότι είχα υποβάλλει εγγόνια και ανήψια σε δοκιμασία. Διότι υποχρεώθηκαν να παρακολουθήσουν ένα αργό και μάλλον ακαταλαβίστικο θέαμα που εκτυλισσόταν, όπως μου είπαν, σε ένα ποτάμι, μάλλον άγνωστο στον πολύ κόσμο εκτός Ευρώπης!
Ομοφώνως επίσης οι νεαροί της παρέας δήλωσαν εντυπωσιασμένοι που είδαν δύο άνδρες να φιλιούνται και δύο άλλους με μια γυναίκα να ανεβαίνουν τις σκάλες ενός δημαρχείου μάλλον για να παντρευτούν. Με ρώτησαν έτσι αν στη Γαλλία υπάρχει νόμος που επιτρέπει κάτι τέτοιο. Δηλαδή να παντρεύονται δύο άνδρες και μια γυναίκα η δύο γυναίκες και ένας άνδρας. Επί του θέματος δήλωσα άγνοια αλλά δεν το απέκλεισα. Στην εποχή της συμπερίληψης όλα είναι πιθανά.
Εντυπωσιάστηκαν επίσης οι νεαροί{ τα εγγόνια και τα ανίψια μου προσώρας είναι όλα αρσενικού γένους και συνθέτουν ποδοσφαιρική ομάδα} από το θέαμα μιας κυρίας που κρατούσε το κομμένο κεφάλι της στα χέρια της, ενώ ακούγονταν τραγούδια που θύμιζαν το θρίαμβο της γκιλοτίνας. Με ρώτησαν έτσι αν έχει επανέλθει στη Γαλλία η ποινή του θανάτου δι’ αποκεφαλισμού. Καλή ερώτηση για μία τελετή Ολυμπιακών Αγώνων που γίνονται υπέρ της ειρήνης, της φιλίας και της αδελφοσύνης!
Βρήκαν επίσης «χαριτωμένη» τη διακωμώδηση του Μυστικού Δείπνου, κορυφαίο γεγονός της ζωής του Ιησού και με ρώτησαν αν στη Γαλλία και ειδικά στο Παρίσι υπάρχουν ακόμα Χριστιανοί.
Άπαντες οι εγγονοί ενθουσιάστηκαν με την παρουσία των Ζιντεντίν Ζιντάν και Ραφαέλ Ναδάλ, αλλά δεν κατάλαβαν ποιο ρόλο είχαν δυό διάσημοι και μεγάλοι αθλητές στη μεταφορά της ολυμπιακής φλόγας δι’ αεροστάτου σε έναν ουράνιο χώρο αγνώστων λοιπών στοιχείων.
Απαντώντας τέλος στο ερώτημά μου για το τι μπορεί να αποκόμισαν από την τελετή έναρξης των ΟΑ οι εκτός Γαλλίας τηλεθεατές που την παρακολούθησαν, εγγόνια και ανήψια απάντησαν ότι θα σχημάτισαν την εντύπωση πως στη Γαλλία... βρέχει πολύ, ενώ η χώρα θα πρέπει να κατοικείται από πολλούς ομοφυλόφιλους και να παράγει πολλές βαλίτσες και μεγάλα μπαούλα Louis Vuitton.
Σε ότι με αφορά, μετά τέσσερις ώρες «υπερθεάματος», με παρηγόρησε ο «ύμνος στην αγάπη» της μεγάλης Έντιθ Πιάφ που τραγούδησε η Σελίν Ντίον και αναρωτήθηκα αν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, που έδωσε το πράσινο φως για την τελετή αυτή, έχει σχέση με την πραγματικότητα και τις ποικίλες διαστάσεις της. Διότι αν ο Γάλλος πρόεδρος και οι σύμβουλοί του πιστεύουν ότι η προβολή και προώθηση της αστείας κουλτούρας της αφύπνισης {Woke} θα φέρει περισσότερη δημοκρατία, ισότητα και συναδέλφωση στον κόσμο μας, τότε λίαν επιεικώς είναι βαθύτατα νυχτωμένοι. Υπό αυτήν την έννοια η τελετή έναρξης των ΟΑ 2024 θα πρέπει να προβληματίζει και όχι να χειροκροτείται ακρίτως.