Πρόωρη θεώρησαν τη συζήτηση για τη μείωση των επιτοκίων το Μάρτιο τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης που δημοσιεύθηκαν σήμερα. Όπως συζήτησαν, η ευρωζώνη δεν είναι ακόμη στο ρυθμό του αποπληθωρισμού που απαιτείται και η ΕΚΤ χρειάζεται πρόσθετα στοιχεία προκειμένου να συμπεράνει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο εγκαίρως και με βιώσιμο τρόπο.
Ωστόσο, τα μέλη συμφώνησαν επίσης ότι “η υπόθεση για την εξέταση των μειώσεων των επιτοκίων ενισχύεται” και ότι η ημερομηνία της πρώτης μείωσης των επιτοκίων “είναι πιο ξεκάθαρη”.
Το συμβούλιο είπε επίσης ότι θα έχει “σημαντικά περισσότερα δεδομένα και πληροφορίες” κατά τη συνεδρίασή του τον Ιούνιο, ειδικά για τη δυναμική των μισθών, σε αντίθεση με τις διαθέσιμες πληροφορίες που θα είναι για τη συνεδρίαση του Απριλίου, σηματοδοτώντας ότι δεν θα ληφθεί απόφαση για μελλοντικές περικοπές στην επόμενη συνάντησή τους.
Τα στοιχεία που έχουν δει από τότε το φως της δημοσιότητας έδειξαν περαιτέρω πτώση του πληθωρισμού και συγκράτηση στις μισθολογικές απαιτήσεις, ενώ οι δείκτες ανάπτυξης υποδηλώνουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία μπορεί να βρίσκεται στο δρόμο για μία μέτρια ανάκαμψη.
Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι στις 11 Απριλίου και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να κρατήσουν και πάλι αμετάβλητα τα επιτόκια.
Ενισχύεται το σενάριο μείωσης τον επιτοκίων τον Ιούνιο
Η πτώση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, που ανακοινώθηκε χτες, τροφοδότησε τη συζήτηση σχετικά με το εάν υπάρχει κίνδυνος να υποχωρήσει τελικά ο πληθωρισμός αντί να υπερβεί τον στόχο της ΕΚΤ, σχολιάζει η ING, τονίζοντας ότι τα πρακτικά της συνεδρίασης του Μαρτίου που μόλις δημοσιεύθηκαν δείχνουν ότι η επιλογή της μείωσης των επιτοκίων έχει μπει στην οθόνη του ραντάρ της κεντρικής τράπεζας.
Μάλιστα, η ING στοιχειοθετεί τα εξής από τα πρακτικά:
– Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης εξακολουθούν να κλίνουν προς τα κάτω. Η μακροοικονομική εκτίμηση για πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, ηπιότερη πορεία του πληθωρισμού αλλά και με ενδείξεις υποτονικότητας δεν ήταν νέα. Είναι ενδιαφέρον ότι η ΕΚΤ συζήτησε ότι η πιο αδύναμη από την αναμενόμενη οικονομική δραστηριότητα δεν θα οδηγούσε απαραίτητα σε μεγαλύτερη αποπληθωριστική πίεση, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό, τουλάχιστον σε ένα σενάριο όπου η παραγωγικότητα δεν ανακάμπτει.
– Παραμένουν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό των υπηρεσιών. Παρά την επιβράδυνση του μετρούμενου πληθωρισμού, η ΕΚΤ εξακολουθεί να ανησυχεί για τον πληθωρισμό των υπηρεσιών, ο οποίος ήταν πολύ υποτονικός και «έδωσε περαιτέρω υποστήριξη στην εικόνα της δυσκολίας του «τελευταίου μιλίου». Επίσης, η πρόσφατη αύξηση σε όλες τις συνιστώσες του ΕνΔΤΚ, εκτός των τροφίμων, θεωρήθηκε προειδοποίηση ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού δεν έχει ακόμη τελειώσει.
– Η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή των πρακτικών είναι αυτή των επιτοκίων. Σύμφωνα με τα πρακτικά, «υπήρξε συναίνεση ότι θα ήταν πρόωρο να συζητηθούν περικοπές επιτοκίων στην παρούσα συνεδρίαση». Ωστόσο, την ίδια στιγμή, το Διοικητικό Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η υπόθεση για την εξέταση των περικοπών των επιτοκίων ενισχύεται».
Μια σαφής υπόδειξη σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μείωσης των επιτοκίων προήλθε από την ακόλουθη φράση: «Το Διοικητικό Συμβούλιο θα είχε σημαντικά περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες μέχρι τη συνεδρίαση του Ιουνίου, ειδικά για τη δυναμική των μισθών. Αντίθετα, οι νέες διαθέσιμες πληροφορίες κατά τη συνεδρίαση του Απριλίου θα ήταν πολύ πιο περιορισμένες, καθιστώντας πιο δύσκολο να είμαστε αρκετά σίγουροι για τη βιωσιμότητα της διαδικασίας αποπληθωρισμού μέχρι τότε», αναφέρει η ING.