Η ευρωζώνη είναι απίθανο να βιώσει μια νέα έκρηξη της κατανάλωσης, καθώς οι αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στην κατοχή των πλουσιότερων νοικοκυριών, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ανάρτησή της σε ιστολόγιο την Πέμπτη.
Τα ευρήματα ενδέχεται να ενισχύσουν την άποψη της ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει πλέον την ήπια πτώση του προς το 2% και να ενισχύσουν τα επιχειρήματα για τη διατήρηση των επιτοκίων σε στάση αναμονής, αφού ένα πρωτοφανές σερί αυξήσεων τα οδήγησε σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.
Η ΕΚΤ διαπίστωσε ότι το 20% των νοικοκυριών με το υψηλότερο εισόδημα κατέχει το 49,3% των πλεοναζουσών αποταμιεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2020-22, ακολουθούμενο από το επόμενο πεμπτημόριο με 19,8%.
Τι θα πράξουν οι πλουσιότεροι άνθρωποι
Δεδομένου ότι οι πλουσιότεροι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να ξοδέψουν κάθε επιπλέον ευρώ που αποταμιεύουν, αυτό σημαίνει ότι οι αποταμιεύσεις αυτές είναι απίθανο να χρησιμοποιηθούν σύντομα.
Οι συντάκτες της έκθεσης διαπίστωσαν ότι ορισμένες από αυτές τις αποταμιεύσεις είχαν επενδυθεί σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, όπως μετοχές και ομόλογα, ή σε ακίνητα, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την πρόσβασή τους.
Το 20% των νοικοκυριών με το υψηλότερο εισόδημα κατέχει το 49,3% των πλεοναζουσών αποταμιεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2020-22, ακολουθούμενο από το επόμενο πεμπτημόριο με 19,8%
«Όσοι ελπίζουν ότι τα χρήματα που έβαλαν στην άκρη κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα υποστηρίξουν μια αύξηση της κατανάλωσης οποιαδήποτε στιγμή σύντομα, μάλλον θα απογοητευτούν», έγραψαν οι συγγραφείς Niccolò Battistini και Johannes Gareis.
«Αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική διαπίστωση για την αξιολόγηση του τι οδηγεί τον πληθωρισμό και πώς πρέπει να ανταποκριθεί η νομισματική πολιτική».
Η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα και οι επενδυτές αναμένουν ότι θα αρχίσει να τα μειώνει την άνοιξη, καθώς ο πληθωρισμός πέφτει και η οικονομία παραμένει στάσιμη ή ακόμη και συρρικνώνεται.