Συνολικά 296 δισ. ευρώ θα επιστρέψουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τα συνολικά 3,1 τρισ. ευρώ που τους είχε χορηγήσει με τη μορφή φθηνών δανείων, όπως ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή η ΕΚΤ. Το ποσό αυτό πέραν ότι είναι πολύ μικρό σε σχέση με τον συνολικό όγκο των δανείων, είναι αρκετά μικρότερο και από τα 500 με 600 δισ. ευρώ που εκτιμούσαν οι αναλυτές ότι θα επέστρεφαν οι τράπεζες των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ. Αν είχαν βγει αληθινές οι προβλέψεις θα συνιστούσαν τη μεγαλύτερη διοχέτευση κεφαλαίων προς την ΕΚΤ στην ιστορία της.
Η αποπληρωμή των φθηνών δανείων από τις τράπεζες αποτελεί μέρος της προσπάθειας της ΕΚΤ να επιβραδύνει τον πληθωρισμό, ο οποίος καταγράφει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο (10,6% στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο), αυξάνοντας το κόστος δανεισμού. Παράλληλα συνιστά ένα από τα πρώτα βήματα προκειμένου να εξασφαλίσει ρευστότητα το 2023, μια χρονιά στην οποία θα αρχίσει πλέον να συρρικνώνει το χαρτοφυλάκιό της περιορίζοντας τα ομόλογα που διακρατεί. Ένα θέμα το οποίο θα συζητηθεί διεξοδικά στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ που είναι προγραμματισμένη σε κάτι λιγότερο από ένα μήνα στις 15 Δεκεμβρίου.
Μέσω του μηχανισμού των Στοχευμένων Πράξεων πιο Μακροπρόθεσμης Αναχρηματοδότησης (Targeted Longer Term Refinancing Operation TLTRO), η ΕΚΤ χορήγησε συνολικά 3,1 τρισ. ευρώ στις τράπεζες με αρνητικό ή μηδενικό επιτόκιο, προκειμένου εκείνες να τα διοχευτεύσουν στην οικονομία μέσω δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Μετά το άνοιγμα του κύκλου της αύξησης των επιτοκίων άνοιξε μαζί και μια συζήτηση για το αν οι τράπεζες θα επέστρεφαν τα δάνεια αυτά στην ΕΚΤ με τη μορφή αποθεματικών, θέλοντας να εκμεταλλευθούν τα υψηλά επιτόκια. Ωστόσο, στην τελευταία συνεδρίασή της η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα δέχεται τα TLTROs με βάσει τα τρέχοντα επίπεδα των επιτοκίων, δίνοντας έτσι ένα κίνητρο στις τράπεζες ούτως ώστε να επιστρέψουν τα δάνεια αυτά.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης θα αντιμετωπίσουν πιο πιεστικές συνθήκες, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των κρατικών τους ομολόγων θα επανέλθει στην αγορά αφού δεσμευθούν στην ΕΚΤ ως εγγύηση για τα δάνεια TLTROs.
«Σαφώς, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα θα υποφέρουν από τις μεγάλες αποπληρωμές, ενώ ο αντίκτυπος θα είναι μικρότερος για τη Γερμανία και τη Γαλλία», επισημαίνει ο Λουί Ορό στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole.
Σύμφωνα με τον ίδιο το κίνητρο για τις τράπεζες στη Νότια Ευρώπη για να επιστρέψουν τα φθηνά δάνεια είναι μικρότερο, επειδή στηρίζονται στα TLTROs για τη χρηματοδότησή τους σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι οι αντίστοιχες τράπεζες του πυρήνα της Ευρωζώνης.
Η επόμενη ημερομηνία για την αποπληρωμή των δανείων έχει προγραμματιστεί για τις 21 Δεκεμβρίου, που σημαίνει ότι ορισμένες τράπεζες ενδέχεται να επιλέξουν να περιμένουν μέχρι τότε πριν προβούν σε κάποια κίνηση, αναφέρουν οι αναλυτές.