Οι σκοτεινές προοπτικές της οικονομίας και το κλίμα αβεβαιότητας ενισχύονται στην Ευρώπη, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ασκεί πιέσεις σε ορισμένες τράπεζες να διατηρήσουν υπό έλεγχο τα μπόνους του 2022.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, Αντρέα Ενρία, κάλεσε πρόσφατα μεμονωμένους τραπεζίτες να είναι φειδωλοί στα μπόνους και τα μερίσματα, καθώς ανησυχεί ότι η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κύμα χρεοκοπιών.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι πιέσεις έχουν ενταθεί, καθώς η ΕΚΤ βλέπει τώρα ως πιθανό σενάριο, μια πιο έντονη επιβράδυνση στην Ευρώπη.
Η ΕΚΤ πιστεύει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορεί να υποτιμούν τους κινδύνους. «Υπάρχει κάποια απροθυμία από την πλευρά των τραπεζών να συμμετάσχουν σοβαρά σε εποπτικές συζητήσεις», δήλωσε πρόσφατα ο Αντρέα Ενρία, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει «ένα επίμονο και ολοκληρωμένο μακροοικονομικό σοκ», το οποίο απαιτεί από τις εποπτικές αρχές «να είναι εξαιρετικά προσεκτικές».
Πρώιμα σημάδια
Τα στατιστικά στοιχεία της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή δείχνουν κάποια πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια. Το συνολικό μερίδιο των λεγόμενων δανείων δεύτερου σταδίου, όπου οι προοπτικές ενός δανειολήπτη έχουν επιδεινωθεί, συνέχισε να αυξάνεται. Έφτασαν στο 9,7% των συνολικών δανείων το δεύτερο τρίμηνο, από 9,3% τρεις μήνες νωρίτερα. Ωστόσο, τα επισφαλή δάνεια του κλάδου μειώθηκαν συνολικά, ενώ τα επίπεδα κεφαλαίων παρέμειναν σταθερά.
Η ΕΚΤ έχει στο παρελθόν δείξει ότι είναι έτοιμη να παρέμβει όταν πιστεύει ότι τα σχέδια παροχών μιας τράπεζας είναι υπερβολικά στο πλαίσιο των αυξημένων οικονομικών κινδύνων. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας συνέστηε «ιδιαίτερη μετριοπάθεια» και στη συνέχεια ανάγκασε πολλούς δανειστές, όπως η BNP Paribas SA, η Deutsche Bank και η UniCredit να μειώσουν τα μπόνους τους για το 2020. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.
Το δίλημμα
Η πίεση της ΕΚΤ δημιουργεί ένα δίλημμα σε πολλές τράπεζες, οι οποίες βλέπουν τα κέρδη τους να ενισχύονται. Αυτό συνήθως οδηγεί σε προσδοκίες μεταξύ των τραπεζιτών ότι θα λάβουν υψηλότερα μπόνους. Πολλοί δανειστές έχουν επίσης υποσχεθεί ότι θα πραγματοποιήσουν σημαντικές πληρωμές στους επενδυτές τα επόμενα χρόνια. Επομένως, μια πιο συντηρητική πολιτική μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση των μετόχων.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, η επιλογή μιας αυστηρής προσέγγισης για τις προβλέψεις και ο εξαναγκασμός των τραπεζών να μειώσουν τις πληρωμές μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα για την ΕΚΤ. Ο κ. Ένρια είπε ότι οι προειδοποιήσεις κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της πανδημίας της Covid ότι οι χρεοκοπίες μπορεί να αυξηθούν δραματικά αποδείχθηκαν πολύ απαισιόδοξες, τροφοδοτώντας τη στάση των τραπεζών «να απορρίψουν τις εκκλήσεις των εποπτών τους για σύνεση ως αδικαιολόγητο συντηρητισμό».
Η εποπτική αρχή εφάρμοσε επίσης de facto απαγόρευση μερισμάτων και επαναγορών μετοχών που αποδείχθηκε επιζήμια για τις αποτιμήσεις των τραπεζών και έγινε στόχος δημόσιας κριτικής από αρκετούς τραπεζίτες υψηλού προφίλ της ζώνης του ευρώ.
Η ΕΚΤ κατάργησε τους περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία στα μερίσματα και τα μπόνους το 2021 και αντ’ αυτού τους αντικατέστησε με έκκληση προς τις τράπεζες να υιοθετήσουν «μια συνετή και στραμμένη προς το μέλλον προσέγγιση» όταν αποφασίζουν για μπόνους.