Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, αρέσκεται στο να χρησιμοποιεί την έκφραση «κρατάμε σταθερή πορεία» όταν αναφέρεται στις αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά ορισμένοι αναλυτές δεν είναι τόσο σίγουροι πως η επιθετική σύσφιξη της νομισματικης πολιτικής της ΕΚΤ θα κρατήσει για πολύ ακόμα.
Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης ξεκίνησε τον κύκλο των επιτοκιακών αυξήσεων πέρυσι με τέσσερις επιθετικές κινήσεις οι οποίες αποσκοπούσαν στη μείωση του καλπάζοντος πληθωρισμού. Οι αποφάσεις αυτές ώθησαν το επιτόκιο καταθέσεων από το -0,5% στο 2% μέσα σε λίγους μήνες.
Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα μακροοικονομικά δεδομένα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει καταγράψει δύο συνεχόμενες μηνιαίες πτώσεις αν και συνεχίζει να βρίσκεται πολύ παραπάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας. Γι αυτόν το λόγο, πολλά από τα στελέχη της ΕΚΤ συνεχίζουν να παιανίζουν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του αφηγήματος που προωθεί η Λαγκάρντ για «σταθερή πορεία».
Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα, από την πλευρά του τόνισε πως η κεντρική τράπεζα δε θα πρέπει να δεσμευτεί από τώρα για συγκεκριμένες κινήσεις των επιτοκίων μετά τον Μάρτιο. Σημειωτέον πως οι αγορές εκτιμούν δύο αυξήσεις 50 μονάδων βάσης έκαστη τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με τον Νταβίντ Ονέγκλια, στέλεχος της TS Lombard «η δήλωση του Πανέτα υποδεικνύει ανασύνταξη των “περιστεριών” της ΕΚΤ, αν και τα “γεράκια” έχουν ακόμα το πάνω χέρι τουλάχιστον για τις δύο επόμενες συνεδριάσεις. Γι αυτό και το βασικό μας σενάριο υποδεικνύει δύο αυξήσεις 50 μονάδων βάσης έκαστη», προσθέτοντας πως «το πόσο η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της πέραν του Μαρτίου παραμένει άγνωστο. Πιστεύω πως τα επιτόκια θα αγγίξουν το 3,50% – 3,75% αλλά η στρατηγική της τράπεζας δε θα μπορέσει να αποκλίνει πολύ από αυτή της Fed. Αν οι ΗΠΑ εισέλθουν σε καθεστώς σοβαρότερης από την αναμενόμενη ύφεση και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκιά της δραματικά, η ΕΚΤ ενδέχεται να αναγκαστεί να περιορίσει τη σύσφιξή της γρηγορότερα».
Τα μακροοικονομικά δεδομένα της Ευρωζώνης, πάντως, παραμένουν σχετικά σταθερά, εάν κανείς αναλογιστεί την αναπτυξιακή προοπτική που υποδεικνύει ο δείκτης composite PMI.
Αυτό με τη σειρά του μειώνει την πιθανότητα πως η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να περιορίσει τη σύσφιξή της νωρίτερα από το αναμενόμενο, αλλά οι αναλυτές υπολογίζουν πως η αύξηση των επιτοκίων δε θα συνεχιστεί για πολύ.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Capital Economics, Άντριου Κένινγκχαμ, «η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης τόσο τον Φεβρουάριο όσο και τον Μάρτιο, ενώ θα προχωρήσει σε αυξήσεις 25 μ.β. τον Μάιο και τον Ιούνιο. Έπειτα, θα κρατήσει τη νομισματική της πολιτική σταθερή μέχρι το β’ εξάμηνο του 2024».
Όσο για τις επερχόμενες ανακοινώσεις της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα ο Κένινγκχαμ τόνισε πως «οι δηλώσεις των μελών της ΕΚΤ θα έχουν hawkish τόνους και το Δ.Σ. θα ανακοινώσει πως θα πρέπει να κρατήσει σταθερή την πορεία του χωρίς να κάνει αναφορά σε συγκεκριμένα ποσοστά και ημερομηνίες».