Σήμα κινδύνου εξέπεμψε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κι ενώ οι εντάσεις στην Ουκρανία κλιμακώνονται, προειδοποιώντας πώς σε περίπτωση που κλείσουν οι στρόφιγγες του φυσικού αερίου, θα είναι μια καταστροφική εξέλιξη για την αξία των αγαθών και των υπηρεσιών που παράγονται στη Ευρωζώνη. Παράλληλα όπως τονίζει στο Οικονομική της Δελτίο που δημοσιεύθηκε σήμερα Τρίτη, ένα τέτοιο αρνητικό σοκ θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τον αντίκτυπο στην ανάπτυξη, από τις υψηλές τιμές ενέργειας.
Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης ήδη νιώθει τις πιέσεις από τις τιμές ρεκόρ στην ενέργεια, μια άνοδο που έχουν πυροδοτήσει οι ανησυχίες ότι μια δυνητική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Περισσότερο από το 90% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται από τις χώρες της Ευρωζώνης εισάγεται, κάτι που σημαίνει ότι οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις θα επιδεινωθούν εάν διακοπούν οι προμήθειες από τη Ρωσία.
Στο Οικονομικό Δελτίο, η ΕΚΤ αναφέρει ότι αναμένει οι υψηλές τιμές της ενέργειας να περιορίσουν την οικονομική παραγωγή της Ευρωζώνης κατά 0,2% το 2022, με τη μεγαλύτερη επίδραση να καταγράφεται κατά το α΄ τρίμηνο.
«Ο άμεσος και έμμεσος αντίκτυπος ενός υποθετικού κλονισμού της τάξεως του 10% στο φυσικό αέριο στον εταιρικό τομέα, εκτιμάται ότι θα μειώσει την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της Ευρωζώνης κατά σχεδόν 0,7%», ανέφερε η τράπεζα.
Η πραγματική πτώση θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς η μοντελοποίηση δεν λαμβάνει υπόψη την επίδραση των αλλαγών στις τιμές της ενέργειας, όπως υπογραμμίζει η ΕΚΤ.
Η Αυστρία και η Σλοβακία θα είναι οι χώρες που θα δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα, ενώ μεταξύ των βιομηχανικών κλάδων, αυτός των βασικών μετάλλων πιθανότατα θα υποφέρει περισσότερο.