Ο μεγαλύτερος και πιο ισχυρός πύραυλος που κατασκευάστηκε ποτέ, εκτοξεύτηκε από το Τέξας, αλλά εξερράγη μέσα σε 4 λεπτά στο πλαίσιο μίας δοκιμαστικής πτήσης, που οι κατασκευαστές του της SpaceX, ελπίζουν ότι θα είναι το πρώτο βήμα για ένα ανθρώπινο ταξίδι στον Άρη.
Μετά από μια προγραμματισμένη εκτόξευση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, που ακυρώθηκε λόγω ενός ζητήματος πίεσης, το μήκους 120 μέτρων πυραυλικό σύστημα Starship, απογειώθηκε -χωρίς πλήρωμα- στις 8:33 π.μ. τοπική ώρα (16:33 ώρα Ελλάδος).
Κατάφερε να αυξήσει την ταχύτητα του, αλλά στη συνέχεια άρχισε να περιστρέφεται προτού εκραγεί, περίπου τέσσερα λεπτά αφότου απογειώθηκε.
Φάνηκε ότι τα δύο τμήματα του συστήματος του δεν μπόρεσαν να διαχωριστούν σωστά μετά την απογείωση, προκαλώντας την αστοχία που συνέβη.
Μόλις οι μηχανικοί προσδιορίσουν τι πήγε στραβά, θα μπορέσουν να ενσωματώσουν αλλαγές σε δοκιμαστικές πτήσεις άλλων πρωτότυπων Starships, που ως επί το πλείστον είναι τελειωμένα και σχεδόν έτοιμα για εκτόξευση.
Liftoff of Starship! pic.twitter.com/4t8mRP37Gp
— SpaceX (@SpaceX) April 20, 2023
Πριν από την εκτόξευση, ο ιδρυτής της εταιρείας, Έλον Μασκ, είχε περιορίσει τις προσδοκίες, λέγοντας ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετές προσπάθειες πριν το Starship πετύχει αυτή τη δοκιμαστική πτήση.
Η SpaceX παραμένει η κυρίαρχη εταιρεία στις παγκόσμιες διαστημικές πτήσεις.
Οι πύραυλοι Falcon 9 έχουν ήδη ταξιδέψει στο διάστημα 24 φορές το 2023.
Ο πύραυλος, με ύψος μεγαλύτερο από το Άγαλμα της Ελευθερίας, επρόκειτο αρχικά να εκτοξευθεί πριν από λίγες ημέρες, από τις εγκαταστάσεις της SpaceX στην Μπόκα Τσίκα του Τέξας, στη διάρκεια ενός δίωρου χρονοδιαγράμματος δυνητικών εκτοξεύσεων που ξεκίνησε στις 8.00 π.μ. (15:00 ώρα Ελλάδας).
Η εταιρία, ωστόσο, ανακοίνωσε σε απευθείας μετάδοση κατά τα τελευταία λεπτά της αντίστροφης μέτρησης πως αναβάλλει την προσπάθεια πτήσης για τουλάχιστον 48 ώρες, επικαλούμενη ένα θέμα συμπίεσης στον κάτω όροφο του βοηθητικού πυραύλου προώθησης.
Η εκτόξευση του οχήματος στο διάστημα για πρώτη φορά θα ήταν ένα ορόσημο για τις φιλοδοξίες της SpaceX να στείλει ανθρώπους στη Σελήνη και τελικά στον Άρη.