Εκτός ψηφοδελτίων τέθηκε ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός μετά τις σοκαριστικές δηλώσεις του για «διαλογή» καρκινοπαθών που βρίσκονται σε τελικό στάδιο και το κόστος της θεραπείας τους που επιβαρύνει το ΕΣΥ, που προκάλεσαν σάλο.
H αποπομπή του Σπύρου Πνευματικού ήταν μονόδρομος για τον κ. Μητσοτάκη. «Λυπάμαι για μία δήλωση που έκανε ο Σπύρος Πνευματικός χθες. Επικοινώνησα και ο ίδιος αποφάσισε να αποσυρθεί από την προεκλογική μάχη και σε περίπτωση που εκλεγεί να παραδώσει την έδρα του στον επόμενο ή στην επόμενη επιλαχούσα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ από την Αιδηψό όπου πραγματοποιεί περιοδεία.
«Ένα πράγμα δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ: την καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως σε ποιο στάδιο βρίσκεται, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει το ΕΣΥ», τόνισε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Διευκρινίζεται ότι το όνομα του κ. Πνευματικού δεν μπορεί να διαγραφεί από τα ψηφοδέλτια καθώς έχουν εγκριθεί από τον Άρειο Πάγο και δεν μπορούν να αλλάξουν τώρα.
Την… αποχώρηση του από τις εκλογές, ανακοίνωσε και ο ίδιος ο κ. Πνευματικός με ανάρτηση του στα social media, όπου για ακόμα μία φορά ζήτησε συγνώμη.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μετά από τηλεφώνημα που δέχθηκε χθες από τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Παύλο Μαρινάκη ο κ. Πνευματικός αναγκάστηκε να ανασκευάσει και να ζητήσει συγνώμη «από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά», αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό.
Συγκεκριμένα, μιλώντας για την ανάγκη να μειωθεί το κόστος στα νοσοκομεία και στο ΕΣΥ, ο Σπύρος Πνευματικός πρότεινε το λεγόμενο «triage», δηλαδή τη διαλογή ασθενών και συγκεκριμένα καρκινοπαθών που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο, στη λογική της αναλογίας «κόστους-οφέλους» (cost-benefit ratio).
Ειδικότερα, σε συνέντευξή του ο υποψήφιος με τη ΝΔ στην Εύβοια, καθηγητής Ιατρικής, Σπύρος Πνευματικός, είπε: «Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… Δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνανθρώπων» και στη συνέχεια παρουσίασε το παράδειγμα της Αμερικής, όπου εξετάζεται, όπως είπε, το «cost-benefit ratio».