Εντείνεται η αγωνία για το μέλλον της Καταλονίας, με Ισπανία και ΕΕ να παρακολουθούν ένα πολιτικό θρίλερ που εξελίσσεται σε σίριαλ. Η κυβέρνηση Ραχόι έδωσε προθεσμία έως την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου στον καταλανό πρόεδρο Κάρλες Πουτζδεμόντ να προχωρήσει σε διευκρινίσεις σχετικά με την ανεξαρτησία της περιφερειακής κυβέρνησης. Μετά το κάλεσμα για διάλογο που απηύθυνε ο καταλανός πρόεδρος στη Μαδρίτη, ο Μαριάνο Ραχόι διευκρινίζει εκ νέου ότι δεν αποδέχεται «έμμεση ανακήρυξη της ανεξαρτησίας», αναφέρει το in.
Ο Πουτζδεμόντ δήλωσε ότι θα ακολουθήσει τη βούληση των Καταλανών, χωρίς όμως να κηρύσσει μονομερή ανεξαρτησία. Όπως επισήμανε, αναστέλλει για μερικές εβδομάδες την κήρυξη της ανεξαρτησίας. Ορισμένοι αποδίδουν την απόφασή του για «πάγωμα» της ανεξαρτησίας σε συνομιλία του με κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους.
El Pais: «kolotumba» α λα Τσίπρα
Η ισπανική El Pais σε δημοσίευμά της συγκρίνει την τακτική που ακολούθησε ο καταλανός πρόεδρος με εκείνη του έλληνα πρωθυπουργού στο δημοψήφισμα του 2015.
Χρησιμοποιεί, μάλιστα, τον όρο «kolotumba» για να περιγράψει την «υποχώρηση» Πουτζδεμόντ. «Κωλοτούμπα είναι ένας πολιτικός όρος, που σημαίνει στροφή 180 μοιρών. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έκανε αυτή τη λέξη διάσημη, αφού οδήγησε τη χώρα σε δημοψήφισμα, με το ερώτημα εάν γίνεται αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας με την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ. Παρότι η πλειονότητα ψήφισε "όχι", ο ίδιος κατέληξε να κάνει το αντίθετο».
Εάν ο Πουτζδεμόντ κηρύξει ανεξαρτησία, είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του Συντάγματος που επιτρέπει στην ισπανική κυβέρνηση να αναστείλει την πολιτική αυτονομία της περιφέρειας και να αναλάβει απευθείας τη διακυβέρνησή της.
Τον κώδωνα του οικονομικού κινδύνου έκρουσε το ΔΝΤ τόσο για την Ισπανία όσο και για την Καταλονία, ενώ μεγάλες τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει να μεταφέρουν τα γραφεία τους στη Μαδρίτη.
Οι απόψεις των οικονομολόγων διίστανται, πάντως, σχετικά με το οικονομικό μέλλον της Καταλονίας σε περίπτωση απόσχισης.
Στους κόλπους της ΕΕ η άποψη που κυριαρχεί συγκλίνει με την ανάγκη επίτευξης διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, στοιχείο που τόνισε και ο Πουτζδεμόντ κατά την ομιλία του.