«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η τράπεζα έχει βιώσει μία βαθύτατη κρίση, με σωρεία προβλημάτων στη μακρόχρονη πορεία της. Παρόλα αυτά, έχει καταφέρει να επιβιώσει και να πλησιάζει τα 100στα της γενέθλια, τα οποία θα συμπέσουν με την ολοκλήρωση της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού μας που θα θέσει τις βάσεις της επόμενης ημέρας». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, κυρία Ελένη Βρεττού, στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, την οποία χαρακτήρισε ως ορόσημο για την αλλαγή σελίδας της τράπεζας, καθώς λαμβάνονται αποφάσεις για την κεφαλαιακή ενίσχυσή της, με στόχο, όχι μόνο την εξυγίανση του ισολογισμού της, αλλά επιπλέον και την αναδιάρθρωση και την ανάπτυξή της.
Χαρακτήρισε "ορόσημο" για την αλλαγή σελίδας που δρομολογεί η Attica Bank με στόχο την κεφαλαιακή ενίσχυση, την εξυγίανση και την ανάπτυξή της την Έκτακτη Γενική Συνέλευση που συγκλήθηκε σήμερα με σκοπό την επικύρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 490 εκατ. ευρώ.
"Κάτι αλλάζει στην Attica Bank. Το νέο επιχειρηματικό μας σχέδιο, το οποίο έχουμε ήδη ξεκινήσει να υλοποιούμε είναι φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό", υπογράμμισε η κ. Βρεττού, τονίζοντας ότι "στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος και να επικεντρωθούμε ξανά στον πελάτη απαλλαγμένοι από την εσωστρέφεια των προηγούμενων ετών".
Σύμφωνα με την ίδια, το σχέδιο της διοίκησης θα ξεδιπλωθεί σταδιακά, αλλά και με ένταση εργασίας από τους επόμενους μήνες, έχοντας ως αφετηρία τη σημερινή ημέρα και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 490 εκατ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά, η κεφαλαιακή ενίσχυση έχει τρεις στόχους:
1) Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες των εποπτικών κεφαλαίων, ώστε να αποκατασταθούν οι απαιτούμενοι εποπτικοί δείκτες που θα επιτρέπουν την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών μας. Στο 9μηνο του 2022 οι δείκτες είχαν διαμορφωθεί σε CEΤ1 6,3% και συνολικό δείκτη 10,1%. Με την ολοκλήρωση της ΑΜΚ – μεμονωμένα και σε pro forma επίπεδο – οι δείκτες θα αυξηθούν κατά περίπου 18 ποσοστιαίες μονάδες.
β) Η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με τον δείκτη NPEs να διαμορφώνεται στο 9μηνο στο 66%, ενώ οι ενδείξεις συντείνουν σε περαιτέρω μείωση στο τέλος του 2022. «Με βάση το εγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο έχουμε αναθέσει σε διεθνείς συμβουλευτικούς οίκους την εξέταση εναλλακτικών ενεργειών και σεναρίων, αναφορικά με τη βέλτιστη διαχείριση των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων και έπονται αποφάσεις στο άμεσο μέλλον. Χάρη στις νέες εκταμιεύσεις του 9μήνου ήδη οι δείκτες ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου μας μειώνονται, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση γενικά των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Η διαχείριση των NPEs αποτελεί κομβικό σημείο της εξυγίανσης της τράπεζας, με στόχο ποσό έως 300 εκατ. ευρώ από τη σχεδιαζόμενη ΑΜΚ να διοχετευθεί, προκειμένου να μειώσουμε οριστικά πλέον το ιστορικά υψηλό απόθεμα των NPEs», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Εξίσου σημαντική, ωστόσο, είναι η βιώσιμη σταθερή κερδοφορία εντός της επόμενης τριετίας, προκειμένου η τράπεζα να ξεκινήσει να δημιουργεί οργανικό κεφάλαιο. Τότε θα έχουμε κερδίσει όχι μόνο τη μάχη, αλλά και τον πόλεμο».
3) Η αναδιάρθρωση και ανάπτυξη της τράπεζας μέσω της ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού σχεδίου. Από την ΑΜΚ ποσό, ύψους 190 εκατ. ευρώ, έχει οριοθετηθεί γι’ αυτό τον σκοπό.
"Στο σήμερα, η τράπεζα είναι εδώ, όπως και οι μέτοχοι που τη στηρίζουν, οι πελάτες που την εμπιστεύονται ξανά -στην αρχή διστακτικά αλλά πλέον όλο και περισσότερο- και κυρίως οι άνθρωποί της που εργάζονται με αφοσίωση παρά τις δυσκολίες", σημείωσε η κ. Βρεττού.
Σε επίπεδο λειτουργιών και δραστηριότητας, η ίδια τόνισε ότι ήδη είναι απτά τα πρώτα σημάδια γραφής της νέας στρατηγικής που υλοποιεί η τράπεζα. Η ρευστότητα παραμένει ανθεκτική με καταθέσεις 2,7 δισ. ευρώ με τη στόχευση να είναι πλέον πελατοκεντρική. Στόχος της νέας διοίκησης είναι να βελτιωθούν οι χρόνοι απόκρισης στα αιτήματα χρηματοδότησης, καθώς και να διευρυνθούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες και προϊόντα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η CEO στους μετόχους, η Attica Bank έχει ήδη πετύχει νέες εκταμιεύσεις 242 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2022, ενώ η αύξηση προμηθειών έχει αγγίξει το 25% περίπου, με τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες να ανέρχονται σε 4,6 εκατ. ευρώ. Σημαντική είναι, σύμφωνα με την ίδια, και η μείωση του κόστους χρηματοδότησης κατά 20%.
Η CEO της Attica Bank παρέθεσε σειρά ενεργειών που έχει ήδη ξεκινήσει η διοίκηση σε επίπεδο νέων προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και αναμόρφωσης της διοικητικής δομής με προσθήκη νέων στελεχών από την αγορά, η οποία θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα.
"Οι προκλήσεις για την τράπεζα, τη διοίκηση και τους μετόχους είναι πολλές. Οι στόχοι που έχουμε θέσει είναι φιλόδοξοι. Αλλά από το βήμα της σημερινής Γενικής Συνέλευσης θέλω να σας διαβεβαιώσω όλους ότι θα κάνουμε το παν για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και να επιτευχθούν οι στόχοι μας. Δεν θα είναι εύκολο, δεν θα είναι γρήγορο αλλά θα είναι οριστικό αυτή τη φορά", διαμήνυσε κλείνοντας η κ. Βρεττού.
Μακέδος: «Η συνεδρίαση «σφραγίζει» τη συμφωνία μετόχων»
Την άποψη πως η σημερινή συνεδρίαση επισφραγίζει τη δέσμευση των μετόχων για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας εξέφρασε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Attica Bank, κ. Κωνσταντίνος Μακέδος, τονίζοντας πως αποτελεί το τελικό στάδιο υλοποίησης της καταρχήν συμφωνίας που ελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο.
Όπως υπογράμμισε, πλέον η τράπεζα επικεντρώνει τις προσπάθειές της στις πολιτικές ανάπτυξής της, στη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου και στην επαναφορά της σε λειτουργική κερδοφορία, με στόχο την καθιέρωσή της ως ο πέμπτος ανταγωνιστικός πόλος του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.