«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα όσον αφορά την επισιτιστική επάρκεια της χώρας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με θέμα την εκπαίδευση και κατάρτιση στον αγροτικό τομέα.
Ο κ. Γεωργαντάς πρόσθεσε ότι το ΥπΑΑΤ βρίσκεται σε συνεργασία με τους φορείς εισαγωγών τη χώρας, για τη διεύρυνση των αγορών που ήδη χρησιμοποιούνται, προκειμένου να καλυφθούν οι 250.000 τόνοι δημητριακών που εισάγονται από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Επισήμανε ότι κατά την τελευταία διετία το αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, μετά από πολλά χρόνια ήταν θετικό κατά 500 εκατ. ευρώ «και είναι κάτι το πρέπει να συνεχιστεί τόσο για τις εξαγωγές όσο και για την επισιτιστική επάρκεια».
Πρόσθεσε ότι θα αποσταλεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το οποίο θα ζητηθεί κοινοτική ενίσχυση για την καλλιέργεια στο καλαμπόκι και το μαλακό σιτάρι και συμπλήρωσε ότι από τις 23 Μαρτίου θα ανακοινωθεί η «εργαλειοθήκη» της Ε.Ε. για τον αγροτικό τομέα.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη προς τον παραγωγό της χώρας «αυτόν που με τον κόπο του παράγει προϊόντα για κατανάλωση και εξαγωγή».
Περισσότεροι από 14.600 νέοι αγρότες στα προγράμματα κατάρτισης
Σημείωσε ότι τα προγράμματα αγροτικών καταρτίσεων θα πρέπει να στηριχτούν σε τρεις άξονες οι οποίοι είναι η κλιματική αλλαγή, η χρήση νέων τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή και τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας της χώρας.
Περισσότεροι από 14.600 νέοι αγρότες συμμετείχαν στα προγράμματα κατάρτισης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, προϋπολογισμού 14,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του οργανισμού, Σέρκο Χαρουτουνιάν.
Πρόσθεσε ότι «η αύξηση της παραγωγής αποτελεί το ζητούμενο στον αγροτικό τομέα» και σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «ο σύγχρονος αγρότης έχει μετατραπεί πλέον σε επιχειρηματία».
Χαρακτήρισε χαμηλά τα ποσοστά εκπαίδευσης των αγροτών στη χώρα μας που σύμφωνα με τον ίδιο ανέρχεται σε 6,8%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπερνά το 24% και στην Ολλανδία φτάνει το 80%.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτης Χατζηνικολάου ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν σε 119 σημεία της χώρας 829 προγράμματα κατάρτισης, από συνολικά 539 εκπαιδευτές. Είχαν διάρκεια 20.725 ημέρες κατάρτισης και έλαβαν βεβαιώσεις παρακολούθησης 14.570 νέοι αγρότες.
Από τα συνολικά 829 προγράμματα, τα 581 αφορούσαν τη φυτική παραγωγή, τα 206 τη ζωική και τα 42 μικτά προγράμματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Χατζηνικολάου, «πρωταθλήτρια» περιφέρεια σε ότι αφορά τον αριθμό των προγραμμάτων και των αριθμό καταρτιζομένων, αναδείχθηκε αυτή της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου συνολικά πραγματοποιήθηκαν 175 προγράμματα στα οποία συμμετείχαν 3.145 παραγωγοί.